Nieuws
14 december 2010 - Ron Smeets

Release Nokia E7 uitgesteld tot 'begin 2011'

Het was al bekend dat de Nokia E7 bij ons niet vóór maart 2011 in de winkels zou liggen. Nederland (de hele Benelux) hoorde dit keer namelijk niet bij de zogenaamde 'first wave' landen.

Zojuist heeft Nokia echter bekend gemaakt dat ook de initiële lancering van de E7 weer uitgesteld is naar 'begin 2011'. De reden is een bekende: "To ensure the best possible user experience on the E7 we have decided to begin shipping it in early 2011". Ofwel, er zijn nog problemen met de hard- en/of software van het toestel.

Hoeveel vertraging de lancering van de Nokia E7 nu precies gaat oplopen en of dat ook gevolgen heeft voor de Nederlandse lancering in Maart of April is nog niet bekend. Ik heb die vraag inmiddels wel al bij Nokia Benelux neergelegd maar op het moment dat dit artikel gepubliceerd werd had ik daar nog geen antwoord op gekregen.

Nu was Nokia al van plan om met de 'verscheping' van de Nokia E7 dezelfde truc toe te passen als bij de N8. Dat toestel zou in Q3 van dit jaar verscheept gaan worden naar de winkels en dat gebeurde uiteindelijk dus precies op de laatste dag van het kwartaal (30 september) waardoor de Finnen formeel hun belofte (deadline) waargemaakt (gehaald) hadden. In de praktijk betekende dat echter dat het toestel pas weken later in de eerste (online) winkels verscheen, en bij ons zelfs nóg iets later. De Nokia E7 zou in Q4 verscheept gaan worden en volgens Nokia zou dat inderdaad ook weer gaan gebeuren op een van de laatste dagen van dat kwartaal. Trucjes waar ze ook binnen Nokia niet allemaal even blij mee zijn. Maar goed, voor de E7 gaat dat nu dus niet meer op, tenzij het natuurlijk eind Q1 2011 wordt, maar dat is op dit moment giswerk.

UPDATE (19u45): Ik heb zojuist een reactie ontvangen van Nokia Benelux. Volgens de fabrikant heeft het uitstel van de initiële lancering van de Nokia E7 vooralsnog geen impact op de levering in de Benelux. Nokia verwacht het toestel hier nog steeds aan het eind van het eerste kwartaal van het komende jaar (2011) te kunnen leveren, in ieder geval via de Nokia Online Shop. De E7 zal dus wellicht, mede door het recente uitstel, niet direct in grote aantallen in de diverse (online) winkels verschijnen, maar het is nog te vroeg om daar nu al iets meer over te kunnen zeggen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.