Entertainment
06 november 2009 - Ron Smeets

Recycling van oude mobieltjes is nog geen succes story

Duurzaam, groen, milieubewust. Allemaal termen waar we de afgelopen (en komende) tijd zo ongeveer mee dood gegooid zijn ;-) Ook als het gaat om onze mobiele telefoons. Mobieltjes die gemaakt worden van milieuvriendelijke grondstoffen, toestellen met extreem zuinige opladers, recycling projecten voor de vele oude mobieltjes die in kasten en lades liggen en gsm's op zonne-energie komen steeds vaker in het nieuws.

Toch blijkt uit een rapport van ABI Research dat momenteel nog slechts 2% van alle oude mobieltjes op deze wereld gerecycled worden.

Daarnaast wordt maar zo'n 6% van alle oude toestellen gereviseerd en/of doorverkocht. Dat betekent dus dat de rest, zo'n 92% van ALLE afgedankte mobiele telefoons op deze aardkloot NIET op een milieubewuste manier 'opgeruimd' worden of in kasten en lades blijven liggen! Hoe veel oude toestellen slingeren bij jou nog ergens rond? Precies, dat bedoel ik! ;-)

Overigens voorspelt ABI Research wel dat het de komende jaren beter zal gaan voor wat betreft het recyclen of hergebruiken van oude mobieltjes. Over vijf jaar zal dat percentage opgelopen zijn naar 18%. Klinkt hoopgevend, maar bedenk eens hoeveel oude mobieltjes er in vijf jaar bijkomen. Wereldwijd worden jaarlijks bijna een miljard toestellen verkocht, verdeeld over zo'n 4.5 miljard mobiele bellers. . .

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.