Nieuws
24 januari 2013 - Ron Smeets

Recordkwartaal voor Apple; investeerders niet tevreden

Apple heeft gisteren haar meest recente kwartaalcijfers gepresenteerd. In het vierde kwartaal van 2012 verkocht de fabrikant 47.8 miljoen iPhones en 22.9 miljoen iPads. Het aabtal verkochte Mac (PC's en Laptops) daalde wel flink; van 5.2 miljoen een jaar geleden naar 4.1 miljoen in Q4 van 2012. Hetzelfde geldt voor de iPod verkopen. Daarvan werden er bijna 3 miljoen minder verkocht (12.7 miljoen).

De omzet steeg, vergeleken met een jaar eerder, met ruim 8 miljard dollar naar 54.5 miljard. De nettowinst bedroeg 13.1 miljard dollar. Met deze cijfers heeft Apple wederom een recordkwartaal weten te boeken. Het moge duidelijk zijn dat de iPhone en iPad momenteel de cash cows van Apple zijn. 

Ondanks deze prima resultaten reageerden de investeerders ietwat teleurgesteld. Het aandeel Apple, dat enkele weken geleden ook al flink onder druk stond, daalde in de uren na de bekendmaking van de kwartaalcijfers met zo'n 4%. Inmiddels, donderdag ochtend, is ook al bekend dat het aandeel Apple in de zogenaamde na-beurs-handel verder onderuit gegaan is. De koers bedraagt nu 459 dollar, ruim 10% lager dan 24 uur geleden.

In het lopende kwartaal verwacht Apple een omzet van ca 42 miljard dollar met een bruto winstmarge van zo'n 38% te kunnen realiseren. In de tabel hieronder staat overigens dat de cijfers betrekking hebben op het eerste kwartaal van 2013. Dat heeft te maken met de fiscale jaartelling die Amerikaanse bedrijven hanteren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.