Nieuws
19 januari 2011 - Ron Smeets

Record kwartaal voor Apple

Afgelopen avond presenteerde Apple haar meest recente kwartaalcijfers en die zijn, zo mag wel geconcludeerd worden, bijzonder goed. Het was zelfs het beste kwartaal ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse gadget fabrikant.

Apple verkocht in Q4 van 2010 onder andere 16.24 miljoen iPhones en 7.33 miljoen iPads. Samen met de 19.45 miljoen iPods en 4.13 miljoen Macx (laptops en desktops) goed voor een omzet van 26.7 miljard dollar, 71% meer dan een jaar geleden. Zes miljard daarvan was 'pure' winst (een stijging van 78%). Op de 'bankrekening' van Apple staat nu 59.7 miljard dollar.

Eerder die dag waren beleggers nog ietwat sceptisch gestemd over Apple. Het nieuws dat Steve Jobs voor de tweede keer in een par jaar tijd om gezondheidsredenen voor een langere periode uitgeschakeld is (er wordt nu zelfs al gespeculeerd dat zijn afscheid definitief is), deed de koers van Apple zo'n 5% dalen. Ik denk dat die daling, met het zien van deze kwartaalcijfers, snel weer goedgemaakt zal worden. Je zou haast gaan denken dat de beslissing van Jobs om juist op deze dag zijn ziekteverlof aan te kondigen daar iets mee te maken heeft, maar ook dat is pure speculatie.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.