Nieuws
28 januari 2011 - Ron Smeets

Record jaar voor Samsung Mobile

Samsung heeft vandaag de resultaten over 2010 bekend gemaakt. Daarin staat onder andere te lezen dat Samsung Mobile een record jaar achter de rug heeft, net als Samsung in zijn geheel trouwens.

In 2010 verkocht Samsung 280 miljoen mobieltjes, waarvan alleen al 80.7 miljoen in Q4. Over het hele jaar gerekend groeide de toestelverkopen met 23% ten opzichte van 2009. Daarmee is Samsung op dit moment de snelst groeiende mobiele toestelfabrikant in de markt.

De omzet over 2010 bedroeg ruim 27.0 miljard Euro en daarvan was 2.82 miljard Euro 'pure' winst. Kijkend naar het vierde kwartaal, dan bedroeg de omzet van Samsung Mobile 7.94 miljard Euro, met een winst van 945 miljoen Euro, een groei van respectievelijk 19% en 38% ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Het feit dat de winst van Samsung Mobile, percentueel, dubbel zo snel gegroeid is dan de omzet geeft aan dat de Koreaanse fabrikant het ook steeds beter doet in het high-end (smartphone) segment. Dat komt natuurlijk mede door de bijzonder goede verkoopcijfers van duurdere toestellen zoals de Galaxy S (meer dan 10 miljoen in een half jaar) en de Galaxy Tab (2 miljoen in drie maanden). Enkele jaren geleden was Samsung toch vooral bekend vanwege de vele goedkope modellen die men op de markt zette en die ook gretig afgenomen werden. Dat doen de Koreanen nog steeds, kijk maar naar de resultaten van de Star, maar inmiddels spelen ze dus ook een aardig partijtje mee op de smartphone markt, getuige ook de ambitieuze doelstelling om dit jaar (2011) 60 miljoen smartphones te verkopen, bijna een verdriedubbeling ten opzichte van 2010.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.