Nieuws
03 mei 2007 - Ron Smeets

Rechtzaak tegen Vodafone's mobiele VoIP blokkering

De actie van Vodafone om mobiel VoIP in haar netwerk te blokkeren is bij veel klanten van de Telco in het verkeerde keelgat geschoten.

Het is natuurlijk ook van de zotte dat wanneer je een mobiel voice- EN data abonnement afsluit je vervolgens door regeltjes van Vodafone beperkt wordt in de mogelijkheden voor het gebruik van de datadiensten waarvoor je betaalt.

Vodafone heeft namelijk ervoor gezorgd dat het gebruik van mobiele VoIP clients zoals Skype en Truphone over haar netwerken niet mogelijk is. Truphone is nu van plan om een rechtzaak te starten tegen Vodafone waarin men zal eissen dat de Telco gesommeerd wordt om de blokkade van mobiele VoIP services op te heffen.

Vodafone zegt op haar beurt dat de reden dat men het gebruik van mobiele VoIP diensten op haar netwerken geblokkeerd heeft alles te maken heeft met de kwaliteit van die diensten. "Deze service is kwalitatief nog niet stabiel genoeg en we willen onze klanten niet blootstellen aan diensten die niet kunnen beantwoorden aan de hoge kwaliteitseisen die wij, en onze klanten, stellen aan het netwerk en de services van Vodafone. We zullen dit soort diensten eerst grondig moeten testen, integreren in ons betaalmodel en moeten zorgen voor voldoende klant-support alvorens ze beschikbaar te stellen", aldus een woordvoerder van de Telco.

Vooral de opmerking over de 'integratie in Vodafone's betaalmodel' is natuurlijk interessant. Willen ze ons straks dubbel laten betalen om mobiel te kunnen VoIP-en?!?

Daarnast zegt Vodafone dat de aanname dat VoIP altijd gratis is niet juist is. "In het geval dat je wilt VoIP-en over een mobiel netwerk is de gedachte dat dit gratis is en kan fout. Om gebruik te kunnen maken van VoIP diensten is namelijk een mobiele dataconnectie met het internet nodig en die is niet gratis, evenals het dataverkeer dat vervolgens gebruikt wordt voor de mobiele VoIP gesprekken".

Uhhhm, dat klopt inderdaad, maar daar betaal je als klant dan toch ook al voor als je een mobiel data abonnement met X Mb (of flat-fee) datagebruik afgesloten hebt!Gerelateerde links:
VoIP niet op de N95 voor Orange en Vodafone klanten!
Vodafone Starfish: Mobiel Voip?
Microsoft met VoIP via WiFi smartphones?
VoIP voor GSM's vanaf 2007 in Japan
Van VoIP naar GSM via de VoiceBlue
VoIP op je GSM met Jajah Mobile
Mobiele operators blokkeren VoIP
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Warning: include(cookie_banner.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/ftp/home/www.dutchdo.nl/html/shop/x/mc/footer_mc.php on line 314 Warning: include(): Failed opening 'cookie_banner.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /data/ftp/home/www.dutchdo.nl/html/shop/x/mc/footer_mc.php on line 314