Nieuws
07 november 2011 - Ron Smeets

Rechter verbiedt verkoop van iPhone en iPad in Duitsland

In de lopende patentrechtzaak tussen Apple en Motorola (ja ook die twee liggen al een tijdje met elkaar overhoop) heeft een Duitse rechtbank een verbod uitgesproken voor de verkoop van de iPhone en iPad, in Duitsland.

Apple heeft inmiddels echter al laten weten dat de verkoop van de iPhone en iPad in Duitsland voorlopig gewoon door zal gaan, ondanks de uitspraak van het gerechtshof in Mannheim. De reden hiervoor is dat de rechtbank het verbod formeel heeft opgelegd aan Apple Inc. en Apple GmbH, de Duitse tak van de Amerikaanse fabrikant, niet genoemd wordt.

Dat lijkt een procedurele kwestie maar vooralsnog geeft dit Apple, in Duitsland, wel nog wat 'speelruimte'. Het neemt echter niet weg dat Apple deze patentzaak, die twee Europese patentinbreuken behandelde, verloren heeft. Apple heeft inmiddels al een procedure gestart om de uitvoering van de Duitse uitspraak op te schorten, hangende een beroep (of oplossing met Motorola) rondom deze patentzaak.

Florian Muller, een patent expert die de ruzie's rondom Apple en diens concurrenten al maanden op de voet volgt en duidelijk weet waarover hij spreekt, verwacht dat de kans groot is dat Apple een (tijdelijke) schorsing van de uitspraak zal krijgen. Gebeurt dat dit, dan zal de uitspraak van de rechter in Mannheim over enkele weken waarschijnlijk wél invloed hebben op de verkoop van iPhone's en iPad's bij onze oosterburen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.