Nieuws
30 januari 2013 - Ron Smeets

Rechter Koh: "Patentschending Samsung was niet moedwillig"

In augustus van het afgelopen jaar werd Samsung door en jury in de VS veroordeeld vanwege de schending van verschillende Apple patenten. De Koreaanse fabrikant zou maximaal 1.05 miljard dollar schadevergoeding aan Apple moeten betalen, zo luidde toen het verdict.

Natuurlijk gingen zowel Samsung als Apple in beroep. Na enkele hoorzittingen en heel wat papierwerk, waarvoor ongetwijfeld ook weer diverse advocaten rijkelijk beloond zijn, heeft rechter Lucy Koh gisteren geoordeeld dat de schending van de Apple patenten door Samsung geen moedwillige actie was. Daarmee verwijst zij het oordeel van de jury dus deels naar de prullenbak.

Dit zou kunnen betekeken dat de uiteindelijke schadevergoeding die Samsung aan Apple moet betalen lager zal uitvallen, maar daarover moet rechter Koh nog een uitspraak doen. Het bedrag zal in ieder geval niet verdriedubbeld worden. Die kans zat er ook nog in door een claim van Apple maar die werd gisteren afgewezen. Overigens verwierp de rechter ook Samsung's en Apple's verzoeken om de rechtzaak over te doen. Een uitgebreid verslag van de nieuwe ontwikkelingen, compleet met alle juridische 'mumbo-jumbp' ;-)) kun je bij Foss Patents nalezen.

Ik heb het al vaker gezegd en geschreven; het wordt hoog tijd dat Samsung en Apple de strijdbijl begraven en, net als HTC dat geregeled heeft, een wederzijdse licentieovereenkomst sluiten. Dat zou voor alle partijen (Apple, Samsung en de consument) de beste optie zijn. De enige die daar niet blij mee zouden zijn? De advocaten natuurlijk ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.