Nieuws
22 oktober 2012 - Ron Smeets

Rechter: "Apple moet omzet en winst iPhone openbaar maken"

Rechter Lucy Koh (foto), die een van de belangrijkste zaken tussen Apple en Samsung behandelt, wil dat Apple inzicht verschaft in de winstgevendheid van de iPhone. Dat besluit heeft te maken met de schadevergoeding van ruim 1 miljard dollar die de Amerikaanse fabrikant in augustus toegewezen kreeg door een jury.

Volgens Koh kan het niet zo zijn dat de financiële impact die de iPhone op Apple's resultaten geheim gehouden wordt wanneer hetzelfde Apple claimt dat men last heeft van omzetderving doordat concurrenten hun producten en/of technologie 'kopiëren'.

De betreffende schadevergoeding is namelijk gebaseerd op die (vermeende) omzetderving. Apple had bij de rechter het verzoek neergelegd om de fincanciële gegevens te mogen verzegelen om ze geheim te houden. Rechter Koh vindt dat dus niet kunnen. Vooralsnog blijven de financiële stukken van Apple echter geheim omdat de rechtbank eerst het oordeel van het US Court of Appeals in deze zaak wil afwachten. Die beoordelen, standaard, alle patentzaken als een soort van preventief second opinion.

Apple's omzet, winst en zelfs het 'banksaldo' van de fabrikant zijn natuurlijk niet geheim maar de fabrikant hoeft, conform de Amerikaanse financiële wetgegving, niet per product haar winst/verlies-rekening te presenteren en openbaar te maken. En daar gaat het nu dus om.

Koh's statement:
"In seeking the very large damages award it sought at trial, Apple stipulated to the introduction of JX1500, a partial summary of its damages calculations, which contains some product-specific unit sales and revenue information. As Apple appears to have realized in introducing that exhibit, it cannot both use its financial data to seek multi-billion dollar damages and insist on keeping it secret. As this Court explained in the August 9 Order, Apple has not established that public availability of its product-specific unit sales, revenue, profit, profit margin, and cost data would actually provide its competitors with an advantage, as would be required to find the information sealable under the ‘compelling reasons’ standard." 

Simpel gezegd komt het er op neer dat het mes voor Apple niet aan twee kanten kan snijden. De fabrikant vraagt om een schadevergoeding voor gederfde omzet op een bepaald product (de iPhone) en dan zal de fabrikant die claim dus ook in harde cijfers moeten aantonen. De vlieger dat dergelijke gedetailleerde omzet- en winstcijfers uit concurentie overwegingen geheim moeten blijven gaat volgens Koh dan niet meer op. Op zich logisch. Wanneer je als normale sterveling een schadevergoeding eist dan zul je de geleden schade ook moeten kunnen aantonen.

Nu is het afwachten wat het US Court of Appeals besluit. Dat kan nog wel even duren omdat een eerder verzoek, ook van rechter Koh, omtrent het openbaar maken van de financiële stukken door Apple op 9 augustus al bij die rechtban ter beoordeling werd neergelegd. In die zaak is ook nog geen uitspraak gedaan.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.