Nieuws
20 april 2006 - Gerben Mak

Rechten mobiel voetbal in UK minder populair

Engelse mobiele operators aarzelen om opnieuw miljoenen te besteden aan de exclusieve rechten voor het Britse Premier League voetbal. In 2003 kochten BSkyB en mobiele operators 3 en Vodafone voor £100 miljoen de rechten voor internet en mobile phones. Die rechten lopen eind van volgend seizoen af. Volgende week wordt wel een hevige strijd verwacht in de veiling van de rechten op live uitzendingen voor voetbal. Sinds de mobiele rechten zijn verkocht, is een nieuwe generatie mobiele data diensten ontstaan welke niet onder de rechten vallen, zoals nieuws alerts en clubspecifieke content diensten. Daardoor is de exclusiviteit van de premier league rechten snel uitgehold. Skysports is zelfs als streaming tv op sommige mobieltjes verkrijgbaar.

Bob Fuller, chief executive van 3, zei het zo: "We will have to have a look at buying up the rights. But our position will be 'do we really think that exclusivity is worth paying lots of money for?' because football is something you can get virtually anywhere now." Vodafone is net zo terughoudend geworden om miljoenen ponden aan exclusieve rechten te besteden.

Toch doet 3 op een gemiddelde zaterdag avond tussen 17 en 19uur grofweg een half miljoen voetbal clip downloads, aantallen waar Nederlandse 3G operators nog van dromen. Maar gedurende de rest van de week wordt de mobiele bandbreedte van 3 nauwelijks gebruikt.

Zie voor het gehele artikel The Guardian (moet je wel gratis lid voor zijn).

Over de auteur: Gerben Mak