Nieuws
12 oktober 2018 - Luc Meijs

Razer Phone 2, Flagship // Gaming Een verbeterde versie van het origineel, Razer luistert naar hun fanbase

Door Luc Meijs - By gamers for gamers, zo luidt het slogan van Razer gedurende de actieve jaren op de gaming markt. En bij de Razer Phone 2 is dit wederom duidelijk zichtbaar, zowel de buiten als binnenkant. De originele Razer Phone was een van de eerste in zijn klasse met high end specs bedoeld voor gamers maar ook voor de dagelijkse (high end) smartphone gebruiker. Helaas was er veel kritiek op deze variant, met name de ondermaatse camera, geen waterdichtheid, geen 3,5mm jack aansluiting, het scherm was niet helder of fel genoeg, sommige klaagden over het te intense trilmotortje en anderen weer over de minimalistische volume knoppen, last but not least ‘’Why no Chroma?’’
Voor een high end smartphone met een high end prijskaartje verwacht men natuurlijk wel een aantal van deze extra’s. Nu met de Razer Phone 2, heeft Razer aandachtig naar hun community geluisterd en checkt bijna alle vinkjes af met betrekking tot de criteria.
 
Design en Display
 
De Razer Phone 2 lijkt op het oog exact hetzelfde als zijn voorganger, echter bij nadere inspectie zijn er kleine subtiele veranderingen zichtbaar. Het design is net iets meer afgerond aan de hoeken dan de eerste generatie en de camera bevindt zich ditmaal in het midden achterop in plaats van de linkerbovenhoek. Razer gaat mee op de ‘’Glass bandwagon’’ trend waar de smartphone industrie nu mee te maken heeft en voorziet de Razer Phone 2 van een Gorilla Glass 5 scherm en achterkant. De front camera zit op dezelfde plaats als zijn voorganger, net als de twee meest luide en heldere speakers op een smartphone tot nu toe. De twee front facing speakers, zowel boven als onder het scherm, beschikken wederom over Dolby Atmos en THX-certified versterkers, deze ondersteunen zowel HDR als een 5.1 surround. De Razer Phone 2 is tot nu toe de enige smartphone die officieel gecertificeerd is door Netflix voor HDR (high dynamic range) video-content en Dolby Surround 5.1 audio-content. Naar verluid overtreffen de speakers van de Razer Phone 2 die van de eerste generatie, dit zullen we zeker moeten testen om hierover een toezegging te doen. Verder heeft de Razer Phone 2 weer een 4000mAh batterij met USB C en Qualcomm Quick Charge 4+ tot zijn beschikking.
 
In tegenstelling tot andere smartphones die beweren over een 120Hz refresh rate te beschikken was de originele Razer Phone de enige in zijn klasse met een true 120Hz refresh rate. De Razer Phone 2 blijft hierin onveranderd, 120Hz blijft de standaard voor Razer en het is en blijft vooralsnog de enige fabrikant die deze technologie kan toepassen voor zowel de touch sampling als display refresh rate. De kritiek op de helderheid van het scherm heeft Razer serieus genomen en in plaats van de 300 nits helderheid van de originele Razer Phone, beschikt de tweede generatie nu over 650 nits, hoe helder en leesbaar in fel zonlicht dit is zullen we ook moeten testen en vergelijken met de originele Razer Phone. De Razer Phone 2 beschikt verder nog over een IP67 certificering waardoor deze waterdicht is tot 30 min lang op 1 meter diepte. En voor wie deze glazen semi transparante achterkant niet mooi vind, komt Razer ook nog met een Rugged Satin Finish variant, deze heeft een matte afwerking en beschikt over 128GB aan opslag, wanneer deze variant uitkomt en wat de prijs hiervan wordt is vooralsnog niet bekend.
 

True beauty lies within
 
Net als de eerste generatie is de Razer Phone 2 een waar powerhouse wat betreft gaming en alledaags gebruik. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste specs van de Razer Phone 2;
 
Qualcomm Snapdragon 845 (2,80 GHz) met Adreno 630 GPU, vaporchamber-koeling   
8 GB (LPDDR4X) RAM      
64 GB UFS ROM
5,72-inch IGZO LCD, 1440 x 2560, 120 Hz, Wide Color Gamut
12 MP AF f1.75 Wide met OIS + 12 MP AF f2.6 Telephoto main camera
8 MP FF f2.0 selfiecamera
Stereoluidsprekers aan de voorkant, dubbele versterkers / Dolby Atmos-technologie
USB-C naar 3,5 mm Audio Adapter with 24-bit DAC          
4,000 mAh Li-Po batterij, Qualcomm QuickCharge 4.0+, draadloos snelladen (15W)
RGB-verlicht Razer Chroma Logo     
Getest op IP67 stof- en waterbestendigheid
 
Alleen het beste is gekozen voor de Razer Phone 2, en dat is te merken. Tijdens de presentatie werd er ook herhaaldelijk aangegeven dat er geen compromissen waren met betrekking tot de specificaties. Het eerste wat hier opvalt is de Vapor Chamber cooling, welke al vindbaar is in Razer laptops, deze technologie is door Razer aangepast naar smartphone niveau en zorgt ervoor dat de Razer Phone 2 een extreem efficient cooling systeem bevat, voor die lange gaming sessies of multitasking. Er zit wederom 8GB aan RAM in de Razer Phone 2 en dit is meer dan genoeg om alles soepeltjes te laten lopen, het intern geheugen is ook hetzelfde gebleven, wat wellicht jammer is aangezien er verwacht werd dat Razer het intern geheugen zou opkrikken tot wel 128 of zelfs 256GB. Wel is er ruimte voor een SD kaart en ditmaal kan dit tot maximaal 1TB, dus aan externe opslag is niks te verwijten. De dual camera’s van de eerste Razer Phone kregen veel kritiek, en terecht, de fotos waren niet optimaal, trage shutterspeed, niet geoptimaliseerde software etc. Hier heeft Razer ook goed naar geluisterd, de Razer Phone 2 heeft ditmaal een 12-megapixel groothoeklens met optische beeldstabilisatie en een 12-megapixel telelens met dubbele zoom, deze hebben beide een dual Sony IMX sensor. De main rear camera kan video’s schieten in Full HD met 120FPS, en de selfiecamera is geboost tot 60FPS FHD video opnames, dit allemaal gericht op het dagelijks gebruik voor zowel de gamer/streamer als de reguliere consument. Dankzij het (nieuwe) aangepaste design heeft de Razer Phone 2 ditmaal ook fast wireless charging tot zijn beschikking, Razer levert zelfs geheel in stijl een eigen Wireless Charging Base Station met geïntegreerde Chroma verlichting, voor slechts €110 euro… we weten dat Razer kwaliteit levert in een premium prijssegment maar soms verbaast het me nog hoeveel er gevraagd kan worden voor accessoires zoals deze wireless charger. Samen met de prijs van de Razer Phone 2 zelf, komt het al snel weer tegen de €1000 euro grens aan. Apple en Samsung gaan zonder accessoires al over deze psychologische grens, ook de recente Oppo Find X hikt tegen deze prijs aan. Dit is toch echt een minpuntje in mijn ogen, zoals ik al in een eerder artikel vermelde, zien we steeds meer fabrikanten die laten zien dat een echt goede smartphone helemaal niet duur hoeft te zijn, het eerste bewijs was er met de Nokia 7 Plus, en het meest recente bewijs is de Pocophone F1 van Xiaomi. Deze toestellen leveren voor een fractie (1/3e!) van de prijs hierboven een nagenoeg high end ervaring.
 

Snake in 16.8 miljoen kleuropties
 
En nee ik heb het hier niet over de classic game, maar over het iconische Razer logo. De driekoppige slang is ditmaal weer groots en verlicht te vinden op de achterkant van het toestel. Dit was dan ook het eerste en duidelijkste kritiekpunt van de Razer fanbase, waarom geen Chroma? Razer Chroma is geliefd onder gamers verdeeld over de hele wereld en wellicht de meest populaire vorm van RGB verlichting. Het logo van de Razer Phone 2 is ditmaal voorzien van de Chroma technologie waardoor deze in 16.8 miljoen kleuren kan oplichten en naar smaak aangepast kan worden per app-notificatie. Ook de standaard Chroma verlichting effecten zoals Static, Spectrum Cycling en Breathing zijn in te stellen. Buiten de Chroma verlichting beschikt de Razer Phone 2 over Razer Cortex Mobile, dit is een app gericht op gamers. Binnen de app kun je met de Game Booster de Razer Phone aanpassen naar een zo optimaal mogelijk stand (framerate / CPU usage etc) voor de game die je wenst te spelen, of dit nu een zuinige stand is of de performance mode. In het Cortex menu laat Razer aanbevelingen zien voor games die je misschien interessant vind, op basis van gespeelde games en andere mobile gamers.
 

Al met al is de Razer Phone 2 geen nieuwe uitvinding maar meer een gepolijste versie van het origineel. Een degelijke smartphone die zowel als dagelijkse smartphone kan functioneren maar ook een powerhouse gaming phone onder het uiterlijk is. Razer maakt een duidelijk statement met de nieuwe Razer Phone, geen notch, geen bezelloos display, een smartphone door gamers voor gamers, maar ook voor de reguliere consument die wat anders zoekt dat het notch eiland waarop alle andere fabrikanten zich momenteel bevinden. Met een prijskaartje van €850 euro zal het geen eenvoudige stap zijn voor een niet gamer om de Razer Phone aan te schaffen, vooral met accessoires zoals een draadloze lader voor nog eens €110 euro. Gezien ik de trotse eigenaar ben van de eerste generatie Razer Phone kan ik één ding wel adviseren, het true 120Hz display is een echte eye opener tegenover de standaard 50 of 60Hz displays waar we al jaren tegenaan staren. 
 
De Razer Phone 2 is nu al te pre orderen via de Razer store en zal volgens de gegevens op hun site op 9 November verzonden worden.