Nieuws
07 maart 2018 - Ron Smeets

Randloos scherm en ‘notch’ ook populair bij Chinese (na)makers Negen iPhone X klonen uit het land van de lange muur

De iPhone X is minder populair dan verwacht en dat heeft vooral te maken met het exorbitante prijskaartje van de Apple smartphone. Dat neemt niet weg dat het randloze design, met de inmiddels zowel bekende als beruchte ‘notch’, erg fraai oogt. Sterker nog, randloze smartphones worden dé trend van 2018. Ook Huawei en LG, om maar eens twee bekende merken te noemen, werken aan een vergelijkbaar ontworpen smartphone. De Huawei P20 en de LG G7, die beiden deze of volgende maand het daglicht zien, zouden een hoog iPhone X design gehalte hebben. De populariteit van randloze smartphones is ook tot veel Chinese (na)makers doorgedrongen, waarbij sommige fabrikanten de iPhone X beter namaken dan anderen. Hieronder een elftal Chinese iPhone X klonen. Opvallend is dat sommige namakers ook Samsung design elementen in hun randloze klonen verwerken. Van twee walletjes eten heet dat ;) Enfin, kijk en oordeel zelf wat je er van vindt. Ik begin met de kloon die ik het slechtste vind lijken op het origineel. Dat is wat mij betreft de Doogee V.

Op de voet gevolgd door de Leagoo S9, wiens naam al doet vermoeden dat de namakers toch vooral ook op de populariteit van de Galaxy S9 van Samsung willen meeliften, wat uiterlijk overigens niet echt gelukt is, maar dit terzijde. Even slecht vind ik de Oukitel U18 (met een vleugje HTC???), de Ulefone X en de Blackview X. Die 'X' is slim gekopieerd maar dat wil niet zeggen dat je daarmee gelijk het iPhone X gevoel krijgt wanneer je die toestellen ziet.

Dan komen we langzaam bij de toestellen die als iPhone X kloon iets beter gelukt zijn. De LitllePepper S11 bijvoorbeeld. Die heeft in ieder geval al een geheel randloos scherm, inclusief notch. Maar de Apple-achtige afbeelding op het scherm helpt ook wel een beetje om het iPhone X gevoel aan te wakkeren. Bij de Elephone A4 Pro hebben ze ook goed naar de Apple marketing gekeken. Dat toestel wordt nagenoeg op dezelfde manier in een hand afgebeeld. Jammer dat het scherm niet helemaal randloos is, maar uiterlijk lijkt hij wel aardig op het origineel. Dan de twee beste, zoals ik er tegenaan kijk. De BlubooX is alleen wat breder dan de iPhone X maar lijkt verder als twee druppels water. Dat geldt al helemaal voor de GooPhone X. Dat is nagenoeg een exacte kopie, compleet met een vrijwel identiek lockscreen op de afbeelding. En dezelfde datum en tijd. 

Over de specs van al deze iPhone X klonen ga ik verder niet in detail treden. Dit soort namaak smartphones zijn altijd een stuk minder goed bedeeld dan het origineel en ze draaien ook nooit op iOS. De prijzen lopen uiteen van rond de 100 tot net iets boven de 300 euro. Dat prijsverschil, tussen de 800 en ruim 1200 euro, moet natuurlijk ergens vandaan komen.