Geruchten
13 december 2012 - Ron Smeets

Rabobank analist denkt dat Apple TomTom gaat overnemen

Toen Apple enkele maanden geleden haar nauwe samenwerking met TomTom aankondigde, voor de levering van kaarten voor de nieuwe Apple Maps navigatie, werd al volop gespeculeerd dat dit wel eens de redding voor TomTom zou kunnen worden.

Nu TomTom nog steeds niet uit de (financiële) problemen is en Apple duidelijk kampt met, voor haar doen ongebruikelijk veel, kinderziektes in Apple Maps, worden de geruchten over een op handen zijnde overname van TomTom door het steenrijke Apple steeds sterker. Analist Hans Slob van de Rabobank denkt zelfs dat de kans op een dergelijke deal op dit moment al zo'n 30% is.

Mmmhh, hij houdt dus nog een aardige slag om de arm, maar als je er heel nuchter naar kijkt dan zou een overname van TomTom door Apple zo gek nog niet zijn, voor beide partijen. Simpel gezegd; TomTom heeft geld nodig om uiteindelijk te kunnen overleven en Apple is naarstig op zoek naar kennis die bij TomTom in ruime mate aanwezig is; de ontwikkeling van een goed functionerende, stemgestuurde, navigatie oplossing.

Geld voor een overname van TomTom heeft Apple meer dan genoeg. Ook nu de koersen van Apple's aandeel met zo'n 20% gedaald zijn staat er nog altijd ruim 100 miljard dollar op de bankrekening van de Amerikaanse fabrikant. Zo duur kan TomTom toch ook weer niet zijn ;-)) Op dit moment is de waarde van TomTom, gerekend in aandelenkapitaal, zo'n 900 miljoen Euro. Een schijntje voor Apple.

Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren? Dat blijft koffiedik kijken. Apple staat ook te boek als een bedrijf dat een duidelijke eigen(wijze) koers vaart en overnames passen vaker niet dan wel in dat straatje. Bovendien uiten analisten regelmatig van dit soort voorspellingen. Soms met als primaire doel de koers van een aandeel te beïnvloeden en soms omdat ze over insider informatie (van investeerders en/of aandeelhouders) beschikken. Aan de andere kant zal Apple ook niet al te blij zijn met het feit dat Google Maps weer terug is in de App Store. Die navigatie oplossing functioneert op dit moment gewoon veel beter dan Apple Maps. Ongetwijfeld een doorn in het oog van de boys in Cupertino. We zullen het wel zien.]

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.