Nieuws
29 juni 2008 - Chris Bannink

Rabo SMS betalen: gebruikerstest

Je komt na een avondje stappen thuis en wil de oppas betalen. Cash is even niet voorhanden. Dan betaal je de oppas gewoon 40 euro per...sms! Zonder extra kosten. Maakt niet uit wat voor operator of bank de oppas of jijzelf hebt. Geen toekomst muziek maar werkelijkheid sinds deze week, zoals we afgelopen donderdag hier op MC al konden melden. Rabobank heeft namelijk Rabo sms betalen geïntroduceerd die door zijn gebruiksvriendelijkheid en toepassingsmogelijkheden een doorbraak is in reeks van mobiel betalen oplossingen die op diverse plaatsen wordt gepilot.

Maar naast dit positieve verhaal -ik kan het iederen van harte aanbevelen- kan ik na drie dagen intensief testen van sms betalen, ook enkele bescheiden kanttekeningen plaatsen en aanvullende wensen formuleren.

Hoe werkt het?

Maak online een account aan door via iDeal een bedrag van maximaal 150 euro aan je mobiele nummer te koppelen. Gaat eenvoudig en zonder problemen in 3 minuten. Daarna kun je naar elk mobiel nummer een bedrag overmaken door een sms te sturen naar 6689 met achtereenvolgens het mobiele nummer, het bedrag en tekst naar keuze zoals: "Bedankt voor het voorschieten van de lunch, Chris" Je krijgt dan ter verificatie een sms terug met een (leesbare) code, zoals het woord circa die je binnen tien minuten moet terugsturen als mobiel nummer en bedrag kloppen.

Het unieke en mooie van deze dienst is dat het niet gekoppeld is aan Rabobank klanten of aan een enkele operator. Zelfs mensen die zich nog niet hebben aangemeld op Rabosmsbetalen.nl kunnen het sms-je ontvangen, en het geld incassereren nadat ze zich alsnog hebben aangemeld. Incasseren kan namelijk makkelijk door de tekst stort naar 6689 te sms-en plus het gewenste bedrag. Ook als je 12 maanden geen transacties hebt gedaan met sms betalen krijg je het tegoed automatisch teruggestort op je bankrekening. Ook hier dus weer sprake van goede service waarvoor geen actie vereist is. Met name drempelverlagend voor die mensen die enige schroom kennen om nieuwe betaalmethoden te gaan gebruiken. Mogelijke argumenten om het niet te gebruiken worden bij voorbaat getackeld. Kortom, naar iedereen geld overmaken via je mobiel, ook wel peer to peer (p2p) betalingen genoemd, is nu mogelijk!

Online content betalen per sms

Rabobank heeft ook een handjevol websites weten te strikken die sms betalen accepteren. Omdat het er nog zo weinig zijn kan ik ze allemaal noemen: Cu2.nl, habbohotel.nl, autoradar.nl, meteo24.nl, directmovie.nl en autoweek.nl. Op die laatste staat overigens niet het logo van Rabo sms betalen (zie logo bovenaan dit artikel) maar het Minitix logo.

Blijkbaar stoeit de bank nog met naamgeving tussen Rabo sms betalen en MiniTix (voor mobiel). Ook de overigens duidelijke overzichtsmail (die op de website of persbericht niet werd aangekondigd) is de afzender mijn_minitix@minitix.nl. Heel klein linksonderaan die mail staat ook "powered by MiniTix" zoals dat hoort tegenwoordig, maar wat voor de klant naar mijn mening geen toegevoegde waarde heeft. Rabobank is de naam die vertrouwen geeft en haar submerk MiniTix kan daar niet bij in de schaduw staan.

We kunnen er vanuit gaan dat binnenkort veel meer websites deze vorm van betalen gaan accepteren. Hyves.nl is uiteraard een van de usual suspects. Martplaats.nl en ebay.nl zullen (officieel) niet snel volgen omdat dit een directe concurrent van hun eigen paypal systeem is. Maar omdat sms betalen een p2p systeem is zonder directe tussenkomst van banken, bepalen de mensen zelf wel hoe ze gaan betalen en kan dit met name voor de 2e hands online handel een ideale manier zijn!

Maar mocht je echt veel gebruik gaan maken van deze dienst, dan wordt je na een totaal van 2.500 euro aan transacties per jaar, automatisch afgesloten van deze dienst. Er zullen slechts enkele mensen aan dit bedrag gaan komen, maar het is toch een vreemde beperkende actie. Zal wel met risico management te maken hebben.

SMS betalen widget

Mooi bedacht, maar bij mij nog niet werkend is de sms betalen tool. Een widget waarmee je vanuit je mobiele outlook/adresboek direct geld kunt overmaken. Rabobank sluit vooralsnog windows mobile en blackberry apparaten uit van deze tool. Maar mijn Palm Treo deed het ook niet. Kreeg geen enkele reactie na het sms-en van de tekst rabo sms naar 5522. Neem aan dat het kinderziektes zijn en dat dit snel is gedebugd evenals dat er mogelijkheden gaan komen voor Windows Mobile en crackberry toestellen. Maakt het geheel wel handiger want nu moest ik eerst een mobiel nummer uit mn adresboek met pen op een papiertje schrijven (wie kent er tegenwoordig nog een mobiel nummer uit zijn hoofd?) om het daarna te kunnen sms-en naar 8869.

wat kost 't?

En dan de kosten. Je moet 2x een sms versturen om een betaling te doen. Daaarvoor betaal je je normale sms tarief bij je eigen operator. Verder zijn er geen kosten. Hoewel... de grote winstmaker voor de bank zit hem ook in het feit dat velen een bedrag van enkele tientjes (max 150 euro) semi permanent renteloos op hun account zullen zetten. Met honderdduizenden gebruikers kan de bank rente trekken van tientallen miljoenen euro's. Ook helpt dit tegen de 'war on cash'. Het cashverkeer in europa kost de gezamenlijke banken ongeveer 50 miljard euro per jaar om te handelen. Als daar een paar procent op bespaard wordt, kan elke business case rondgemaakt worden.

Maar om de groep gebruikers snel groot te maken en dus in de beginfase extra te interesseren, is het gebruik van sms betalen tot het einde van dit jaar 'gratis' (exclusief de kosten van 2 sms-jes). Rabo heeft al aangekondigd dat vanaf januari elke sms betaal transactie 5 eurocent zal kosten. Prima deal. Ik draai nu al mijn hand niet om voor 50 cent aan kosten als ik in de supermarkt extra cash wil bijpinnen.

Ik heb afgelopen vrijdag mijn collega's via sms betalen een biertje gegeven, in ieder geval het bedrag om zelf een biertje te kunnen kopen. Wellicht ben ik de eerste die via sms betalen 'een rondje' heeft gegeven. Hoe lang zal het nog duren voordat je ook echt je biertje in de kroeg per sms kunt afrekenen?

ps: al op de sponsor link geklikt hier bovenaan? aardig interactief filmpje van Rabo sms betalen.

bron: yellowlab.nlGerelateerde links:
Rabobank introduceert betalen per SMS
SMS donatie gadget op Hyves voor OLPC
SMS-en in kleur
Vanaf volgende week met je mobiel je Febo kroket betalen
Proef mobiel betalen vandaag van start bij C1000
Nieuw (mobiel) idee? Kassa!
Rabo Mobiel woensdag van start
Over de auteur: Chris Bannink