Nieuws
22 oktober 2005 - Ron Smeets

R.I.P. voor PalmOS nabij

Toen het Japanse Access onlangs PalmSource kocht hoopten velen dat dat zou bijdragen tot de definitieve redding van het PalmOS. Vrijwel evenveel tongen beweerden echter dat Access wel eens hele andere bedoelingen zou kunnen hebben.

Dat laatste lijkt nu, veel sneller dan verwacht, bewaarheid te worden. In een interview met Computer Business Review liet een van de woordvoerders van Access doorschemeren dat ze het PalmOS geen rooskleurige toekomst meer toedichten.

In plaats daarvan gaat men zich volledig richten op de doorontwikkeling van Linux-based mobile browsers en 'content delivery'.

Wat bij de overname van PalmSource door Access al gevreesd werd is dus juist gebleken. Access kocht PalmSource om de hand te leggen op de Linux ontwikkelclub van Chine Mobilesoft die door PalmSource eind 2004 was aangekocht.

Palm zelf heeft volgens velen die bui ook al langer zien hangen, getuige de recente deals met RIM (Blackberry) en Windows Mobile voor haar eigen nieuwe handhelds.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.