Nieuws
09 januari 2010 - Ron Smeets

Qualcomm Snapdragon 1.3 en 1.5GHz processors op komst

Het aantal Smartphones dat uitgerust is met de inmiddels welbekende 1.GHz Snapdragon processor van Qualcomm groeit wekelijks. Rondom de CES kwamen daar onder andere de Nexus One en Lenovo LePhone bij.

Inmiddels staat de ontwikkelmachine van Qualcomm natuurlijk ook niet stil en de fabrikant kondigde gisteren, bij monde van SVP Luis Pineda, aan dat nog deze maand de eerste exemplaren van de 1.3GHz versie van hun Snapdragon processor op weg gaat naar de (mobiele telefoon) fabrikanten. Maar daar blijft het niet bij.

Nog voor het eind van dit jaar verwacht Qualcomm ook de eerste exemplaren van de dual-core Snapdragon processor te kunnen gaan uitleveren. Deze draait op 1.5GHz en kan bovendien full HD video (1080p) 'leveren'. De eerste MID's of Smartphones die met deze processor uitgerust zijn zullen in de loop van 2011 in de winkels verschijnen. De eerste 1.3GHz toestellen zullen daarentegen nog dit jaar in de winkels liggen.

Ik ben benieuwd wanneer de eerste 2GHz (dual-core) processor voor Smartphones zijn intrede zal doen. Tijd voor een ouderwetse kloksnelheid race zoals we die aan het begin dit millennium bij de PC en, iets later, Laptop fabrikanten zagen ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.