Nieuws
03 januari 2008 - Danijel Dercksen

Qualcomm moet stoppen met het verkopen van 3G chips

Een Amerikaanse federale rechter heeft deze week bepaald dat chipmaker Qualcomm moet stoppen met de verkoop van chips voor mobiele telefonie die inbreuk maken op de patenten van Broadcom.

Broadcom en Qualcomm liggen al jaren met elkaar overhoop over het gebruik van bepaalde technologieën op het gebied van mobiele telefonie. Na een reeks rechtszaken luidde het vonnis uiteindelijk dat de chips van Qualcomm voor 3g-mobieltjes daadwerkelijk inbreuk maken op drie patenten van Broadcom. De rechter heeft nu vastgesteld welke consequenties er aan de patentinbreuk verbonden zijn.

Qualcomm mag nog doorgaan met de verkoop van de gewraakte chips voor zover het modellen betreft die op 29 mei 2007 al werden verkocht. Ook mag Qualcomm dergelijke chips alleen leveren aan de klanten die de chips toen al afnamen. De levering van nieuwere chips en de levering aan nieuwere klanten is Qualcomm per direct verboden. Als datum werd 29 mei 2007 gekozen omdat op die dag een jury oordeelde dat Qualcomm inderdaad inbreuk maakt op de patenten van Broadcom.

De nog toegestane leveringen mogen doorgaan tot 31 januari 2009, waarna ook hieraan een eind moet komen. Rechter James Selna bepaalde verder dat Qualcomm een licentierecht van 6 procent moet betalen voor chips die video comprimeren en 4,5 procent voor chips die de communicatie tussen verschillende soorten netwerken verzorgen. Voor een techniek waarmee mobiele telefoons als een soort walkie-talkies kunnen worden gebruikt, moeten Qualcomm en Broadcom zelf een overeenkomst zien te vinden.

Op 29 februari zal er een nieuwe zitting worden gehouden waarop het licentierecht voor deze laatste techniek zal worden vastgesteld, als beide bedrijven er onderling tenminste niet uitkomen. Ook zal Qualcomm dan uitleg moeten geven over zijn plan om met nieuwe chips de patenten van Broadcom te omzeilen.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de support nu gestopt op de MSM 7200 chips van Qualcomm. Dit kan directe gevolgen hebben voor de HTC TyTN 2 en de P3600 en Touch Cruise. HTC was onbereikbaar voor commentaar.Gerelateerde links:
Nog een aanklacht door Nokia voor Qualcomm!
Nokia klaagt Qualcomm aan
Qualcomm daagt grootste klant voor de rechter
Over de auteur: Danijel Dercksen