Nieuws
31 mei 2015 - Ron Smeets

Qualcomm en Google blazen project Tango nieuw leven in Volgende prototype van de 'menselijke smartphone' deze zomer beschikbaar voor ontwikkelaars

Het is bijna anderhalf jaar geleden dat Project Tango gepresenteerd werd. Een project van Google, diverse high-tech bedrijven en 'Willy Wortels' met als doel smartphones menselijker te maken. Dat is een beetje kort door de bocht geredeneerd, maar het kwam er op neer dat het prototype vol zat met sensoren, camera's en andere high tech snufjes zodat deze smartphone de wereld om zich heen kon opnemen en begrijpen als een mens. Ja, een menselijke smartphone met ongekende mogelijkheden. Klinkt wollig en futuristisch? Dat klopt. Onderaan dit artikel staan enkele video's die in de maanden na de presentatie online verschenen om een tastbaar inzicht te geven in Project Tango. Daarna bleef het echter vrij stil maar er werd ongetwijfeld nog wel aan gewerkt.

Welnu, tijdens Google I/O onthulde Google dat zij samen met Qualcomm werken aan de ontwikkeling van een nieuwe Project Tango smartphone. De doelstellingen van het project blijven hetzelfde, maar nu wel met (nog) betere hardware; Qualcomm's Snapdragon 810 processor en een Andreno 340 GPU van de chipmaker. Uiteraard wordt het toestel ook weer voorzien van diverse camera's voor het waarnemen van diepte, het volgen van bewegingen en kleuren plus diverse sensoren zoals een gyroscoop en accelerometer. Allemaal bedoeld zodat het toestel zijn omgeving kan waarnemen met de zelfde zintuigen waarmee wij dat ook doen.

Het is de bedoeling dat de volgende Project Tango smartphone, voor ontwikkelaars, in de loop van het derde kwartaal beschikbaar komt.

Uit het persbericht:

Project Tango devices combine the camera, gyroscope, and accelerometer to estimate six degrees of freedom motion tracking, providing developers the ability to track 3D motion of a device while simultaneously creating a map of the environment. This capability is especially useful for applications such as real-world 3D gaming, indoor navigation, and virtual and augmented reality experiences.

https://youtu.be/Qe10ExwzCqkhttps://youtu.be/bstopUGZNUkhttps://youtu.be/3BNOsxMZD14

Bron (Google), Bron (Qualcomm)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.