Nieuws
08 november 2005 - Ron Smeets

Qualcomm daagt grootste klant voor de rechter

Er zijn bedrijven die zich twee keer, en wel vaker dan dat, zouden bedenken voordat ze hun grootste klant voor de rechter zouden dagen vanwege vermeende inbraak op patenten.

Qualcomm hoort daar in ieder geval niet bij. Zij dagen in de VS hun top-afnemer Nokia voor de rechter omdat de Finse Telco volgens Qualcomm met het gebruik van CDMA technologie in haar toestellen een slordige 12 patenten schendt.

Nokia heeft op haar beurt een klacht tegen Qualcomm ingediend bij de Europese Unie over oneerlijke concurrentie. Gesteund door onder andere Sony Ericsson beschuldigen enkele Telco's Qualcomm ervan dat het lagere tarieven berekend voor het gebruik van haar technologie als de betreffende bedrijven oo de chips van Qualcomm afnemen.

Nokia weigert verder in detail te reageren op de aantijgingen van de chip-fabrikant. Zoals gezegd is Nokia tevens Qualcomm's grootste klant, maar beide bedrijven balanceren al geruime tijd op de rand van oorlog met elkaarGerelateerde links:
Sendo opnieuw voor de rechter
Texanen dagen Telco voor de rechter
Siemens koopt ringtone rechtzaak af
RIM niet bang voor rechtzaak
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.