Nieuws
08 augustus 2016 - Ron Smeets

'Quadrooter' lek nog altijd 'n gevaar voor meer dan 900 miljoen Android toestellen Onder anderen de Nexus en Galaxy S7 (Edge), maar ook de 'veilige' BlackBerry DTEK50

Onlangs werden een viertal Android kwetsbaarheden ontdekt die de naam 'Quadrooter' kregen. Tijdens een Def Con conferentie over beveiliging werden dit weekend meer details over deze 'lekken' bekendgemaakt. Het meest opvallende daarbij is dat er maar liefst meer dan 900 miljoen Android toestellen in omloop zijn die ontvankelijk zijn voor de Quadrooter hack. Een deel van de problemen is de afgelopen maanden al opgelost, maar nog niet alle beveiligingsupdates voor dit lek zijn klaar en/of uitgerold.

Het Quadrooter lek treft alleen toestellen die zijn uitgerust met een Qualcomm processor. Daarbij zitten de recente Nexus toestellen, maar ook de Galaxy S7 (Edge) en zelfs de nieuwe BlackBerry DTEK50. De meest veilige Android smartphone volgens de Canadese fabrikant.

Qualcomm heeft alle 'lekken' al gedicht, maar Google werkt momenteel nog steeds aan een patch voor het dichten van het vierde lek. Het duurt nog tot september voordat die update uitgerold kan gaan worden. Tot die tijd is het dus vooral een kwestie van oppassen.

Het grootste gevaar schuilt in de installatie van zogenaamde third-party apps (buiten de Google Play Store om). Malafide bedrijven kunnen dergelijke apps voorzien van malware die de Quadrooter exploit activeren. Op die manier krijgen ze dan ze root-toegang tot het Android toestel, alle data en zelfs de microfoon en camera.

Als je wilt weten of jouw toestel ook ontvankelijk is voor een of meerdere Quadrooter lekken dan kun je in de Play Store de Qaudrooter controle app van Check Point downloaden. Die laat je binnen enkele seconden zien of je je al dan niet zorgen hoeft te maken.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.