Nieuws
01 december 2009 - Ron Smeets

Qt 4.6 cross-platform app en UI framework nu beschikbaar

Een van de redenen waarom de meeste mobiele applicatie's niet voor alle beschikbare besturingssystemen ontwikkeld worden is het feit dat de technische verscheidenheid van de diverse platformen zo groot is dat het gewoonweg te veel werk is voor de gemiddelde programmeur of applicatie ontwikkelaar (lees: niet rendabel).

Met de release van Qt 4.6 heeft Nokia een deel van dat probleem opgelost. Het nieuwe multi-platform applicatie en UI framework ondersteunt nu bovendien ook de multi-touch technologie.

Ondersteuning voor Maemo5 (het OS van de N900) is nog niet opgenomen, daar wordt nog aan gewerkt, maar Qt 4.6 is onder andere wel al compativle met Symbian, Windows 7, MacOS 10.6 en Maemo6. Hieronder staan twee korte videodemo's van de Symbian, Maemo en Multi-Touch ondersteuning.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.