Nieuws
13 mei 2011 - Ron Smeets

Pyramid: "Windows Phone wordt in 2013 al groter dan Android"

Afgelopen weekend baarden de onderzoekers van Pyramid al opzien met hun voorspelling dat er in 2015 meer Windows Phone dan Android smartphones verkocht zouden gaan worden.

Deze week publiceerde de betreffende analist van Pyramid, Stela Bokun, een aanvullend blogje waarin ze zegt dat haar voorspellingen verkeerd geinterpreteerd zijn. OK, dan zou je verwachten dat ze iets gaat zeggen over het feit dat er volgens haar eerste analyse in 2015 weliswaar meer Windows Phone toestellen verkocht gaan worden dan smartphones met Android en dat het 'wereldmarktleiderschap' dan dus nog niet aan de orde is. Niets is echter minder waar.

In de jaren voorafgaand aan 2015 (vanaf 2010) zijn immers veel meer Android toestellen verkocht waarvan er in 2015 ongetwijfeld nog een hoop in omloop zijn. Nee, Stela zegt nu namelijk dat ze verwacht dat Windows Phone in 2013 al groter zal zijn dan Android, qua martkaandeel. Volgens haar is de belangrijkste oorzaak voor de explosieve groei en het aanstaande succes van Windows Phone het feit dat de samenwerking tussen Microsoft en Nokia de gemiddelde prijs van een Windows Phone smartphone zo ver omlaag gaat brengen dat deze toestellen vanaf 2012 als warme broodjes over de toonbanken gaan vliegen.

"While we acknowledge the momentum that Android is experiencing and will continue to experience in 2011 and 2012, we believe that Nokia and Microsoft are a very powerful tandem, and that will show in its full force by the end of 2013. Some of the main obstacles to the growth of WP to date will be removed, as Nokia helps with bringing down the price of WP smartphones. Lower price of the devices will be the crucial prerequisite for the expansion of WP models. Nokia knows it and Microsoft knows it, and I am sure they will act on it quickly. It’s also worth mentioning that, apart from Nokia, quite a few other large handsets vendors in the world, such as Samsung, LG and Sony Ericsson are still placing their bets on WP. With the change in the price of WP devices, and the multivendor strategic approach of Microsoft, the main advantage of Android – scale – may be removed"., aldus Stela. De grafiek hieronder toont hoe Pyramid denkt dat de smartphone markt zich zal ontwikkelen in de komende vier jaar. Duidelijk is te zien dat Windows Phone vanaf 2012 een explosieve groei door zal maken en in de loop van 2013 wereldmarktleider wordt.

Door de snelheid waarmee de smartphone markt groeit en het potentieel dat nog open ligt, in 2010 was ongeveer 1 op de 5 verkochte toestellen een smartphone, zou het inderdaad zomaar kunnen dat een 'nieuw' OS de komende jaren Android als marktleider gaat bedreigen, maar of Windows Phone, met Nokia als drijvende kracht, daarin kan slagen waag ik toch zeer te betwijfelen. Dan moeten Nokia en Microsoft toch echt met iets komen waardoor de concurrentie in hun hemd komt te staan. Van de andere kant had Google's Android OS ook maar twee en een half jaar nodig om Symbian, BlackBerry en iOS te verslaan. We zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.