Toestellen
21 juli 2010 - Ron Smeets

Puma Phone: grappig maar duur en traag

In Barcelona, zo'n zes maanden geleden, presenteerden Sagem en Puma al de vrucht van hun samenwerking op mobiel gebied, de Puma Phone. Een sportief, milieuvriendelijk toestel met een hoge fun factor en een bijzondere User Interface. Dat klonk leuk en de eerste prototypes die in Barcelona getoond werden zagen er ook leuk uit, maar toen was nog niets bekend over prijs, beschikbaardheid en kon ik natuurlijk ook nog niet 'spelen' met een defintieve (winkel)versie van de Puma Phone.

Dinsdagmiddag was het dan zover. Puma en Sagem presenteerden in Amsterdam de Nederlandse versie van de Puma Phone en ik moet helaas concluderen dat het toestel ineens een heel stuk minder interessant geworden is.

De belangrijkste redenen daarvoor zijn toch wel het prijskaartje van 399 Euro (voor een los toestel van Sagem!) en de toch ietwat te traag reagerende, soms zelfs op het irritante af, User Interface. De prijs zal voor veel kopers (als dat er al veel worden) wellicht nog te overbruggen zijn omdat het toestel natuurlijk vooral met een abonnement verkocht zal gaan worden, maar dan moet je wel denken aan een maandbedrag van tussen de 25 en 30 Euro. De eerste maanden zal de Puma Phone bovendien exclusief door Vodafone verkocht gaan worden in Nederland.

Waar mijns inziens veel mobiele bellers echter niet zo blij mee zullen zijn is de trage reactiesnelheid van de Puma User Interface. OK, die is leuk in elkaar gezet en heeft een hoge fun factor, maar hij is niet bijster snel. Het openen van bijvoorbeeld de agenda, toch geen extreem zware applicatie, duurt gemiddeld twee tot drie seconden. Ik heb tijdens de presentatie een kort filmpje gemaakt van het toestel waarin te zien is hoe de User Interface mijn geduld af en toe aardig op de proef stelt ;-) We hebben nog aan de mannen van Sagem en Puma gevraagd of de demo toestellen wellcht nog niet voorzien waren van de nieuwste software, maar dat bleek wel zo te zijn. Nu maar hopen dat er op korte termijn nog een update van de besturingssoftware en UI gaat komen om die performance te verbeteren. Daarover kon men ook nog niets zeggen.

Op zich vind ik jammer dat de Puma Phone softwarematig niet optimaal presteert want zoals gezegd is het best een leuk lifestyle toestelletje. De zonnecel aan de achterzijde zorgt er bovendien voor dat je een milieubewust, goen, apparaat in handen hebt. Ook iets dat, anno 2010, een hot item is. Maar goed, voor 400 Euro mag je natuurlijk wel een uitmuntend presterend toestel verwachten en dat is, op dit moment, zeker nog niet het geval. Die prijs is overigens sowieso aan de hoge kant. Je moet wel een erg grote Puma fan zijn om dat bedrag uit te geven voor een mobiele telefoon, de eerste, van het sport / lifestyle / fashion merk. Kijk ik puur naar de hardware specs dan is de Puma Phone (veel) te hoog geprijst, maar dat geldt natuurlijk wel voor meer design / fashion toestellen. De vraag is alleen of de fun factor en het design de nadelen van deze Puma Phone kunnen doen vergeten. Daarvoor zal ik er toch iets langer dan een half uurtje mee moeten gespeeld hebben. . .

De belangrijkste specs:
- 2.8 inch QVGA touchscreen display
- 3.2 megapixel camera met LED flitsser
- GPS met digitaal compas
- Geotagging
- tri-band GSM
- UMTS / HSDPA Support
- Stappenteller, GPS tracker
- USB 2.0
- Afmetingen: 102 x 56 x 13mm (hxbxd)
- Gewicht: 115 gram