Entertainment
11 maart 2008 - Dennis de Vroet

PSP ten onder aan piraterij

Zoals bekend is de Playstation Portable een redelijk goed verkopende handheld. Maar hoe komt het dan toch dat de software verkoop zo enorm achterblijft. Het antwoord is natuurlijk simpel. Piraterij. De PSP is de enige console op de markt die je zelf kunt hacken. Het zogenaamde downgraden gaat vrij simpel. In tegenstelling tot andere consoles waarbij er hardwarematig het een en ander moet gebeuren.

Via Neogaf is een posting te lezen waarin een gebruiker onderzoek doet naar de mate waarin PSP games worden gedownload. Ik moet er ook even bij vermelden dat het gaat over de statistieken van slechts één torrentsite.

Verder is hier te zien dat de directe concurrent van de PSP, de DS het een stuk beter doet in de software sales. Zelfs zo goed dat het aantal verkochte software titels afgelopen week bijna de 600k aantikte. Dit in tegenstelling tot de PSP met een magere 75k verkochte titels. Ter vergelijking zijn er totaal 24 miljoen DS consoles in omloop en 11 miljoen PSP’s.

De vraag die uiteraard naar boven komt borrelen is of downloads gelijk staan aan verkopen. Het antwoord hierop lijkt mij natuurlijk nee. Ik denk persoonlijk dat het meer ligt aan het feit dat de PSP spelletjes bied die de thuis consoles moeten vervangen/aanvullen, en dat de spelletjes op de DS de console aanvullen. Hier bedoel ik mee dat de spellen op de DS echt gemaakt zijn om onderweg te gamen. Daarnaast denk ik dat de DS zich richt op een jonger publiek waarvan vaak de ouders de spelletjes nog kopen. De PSP richt zich op een iets ouder publiek en die weten nu eenmaal beter de weg op internet en kunnen zo dus hun hart ophalen. Verder denk ik dat de PSP meer gezien wordt als een gadget waarmee ook MP3 kan worden geluisterd of film op kan worden gekeken.

Op de langere termijn denk ik dat software ontwikkelaars de PSP zullen mijden. Zoals nu al is te zien dat topgames meer gedownload worden dan verkocht. Het top spel God of War voor de PSP is al velen malen gedownload terwijl de software sales achterblijven. De toekomst voor de PSP ziet er niet rooskleurig uit.Gerelateerde links:
Is dit de PSP Phone van Sony Ericsson?
Maak van je GSM een 'PSP'
Over de auteur: Dennis de Vroet