Entertainment
15 december 2008 - Richard Otto

PSP op sterven na dood?

Op Mobile Cowboys wordt er meestal over mobiele telefoons gesproken. De Playstation Portable is dan wel geen mobiele telefoon, maar valt wel onder mobile. Probleem is alleen dat er vaak -naast slecht nieuws- weinig te melden valt over PSP. Is de PSP op sterven na dood?

Laatste nieuws is dat Sony nog niet met de ontwikkeling van tweede PSP gaat beginnen. Da's niet zo verwonderlijk want ze hebben al genoeg moeite om hun vlaggenschip: Playstation 3 boven water te houden.

Wat gaat er nou allemaal mis met de PSP?

Er komen te weinig games voor uit In totaal zijn er 397 games voor de PSP uitgekomen (Bij de Nintendo DS is dat het dubbele)

PSP games verkopen slecht Gemiddeld worden er 133.000 stuks per spel verkocht (Bij Nintendo DS is dat 163.000, maar hebben wel bijna 2x zoveel games uitgebracht). Er zijn maar 3 PSP games, waarvan er meer dan een miljoen zijn verkocht; Grand Theft Auto: Liberty Stories (2.84 miljoen) Ridge Racer (1.04 miljoen) en Hot Shots Golf: Open Tee (1 miljoen). Volgens het overzicht van VGChartz.com lopen de totale game verkopen van de PSP(41,14 miljoen) ver achter op die van Nintendo DS (90,59 miljoen).

PSP piraterij ligt erg hoog.Voordeel van de PSP is dat het een veel opener systeem is dan de Nintendo DS. Je kunt er op eenvoudige wijze films, fotos en muziek op zetten. Probleem hiervan is dat je ook makkelijk illegaal games op de PSP kan zetten. Een blogger van de gamewebsite NeoGaf.com nam dan ook eens de proef op de som en zocht op 1 torrent site, hoe veel illegale PSP games er nu eigenlijk werden gedownload. Hieronder zie je enkele populaire titels en hun download cijfers:
God of War: Chains of Olympus - 94,154
Patapon - 112,183
Ratchet & Clank: Size Matters - 197,113
Crush - 48,959
Locoroco - 163,904
Wipeout Pulse - 116,965
Castlevania X Chronicles - 102,354
Metal Gear Solid - Portable Ops - 231,054
Burnout Dominator – 269,486

Het gaat hier dus maar om 1 van de vele bestaande torrentsites. Geen wonder dus dat de de gameverkopen van de PSP achterblijven.

Er zijn steeds betere game mogelijkheden op reguliere mobiele telefoons De mobiele telefoons worden steeds krachtiger. De mobiel biedt tegenwoordig meer dan alleen Snake, Tetris en Patience en lopen zij niet meer achter op Nintendo DS en de PSP. De Iphone wordt tegenwoordig ook al door Apple als portable gaming device gepositioneerd en als je het Nokia Gameplatform; N-Gage.com bekijkt, kun je bekende games vinden als Metal Gear Solid, Brothers in Arms, Star Wars The Force en Fifa, die niet onder doen voor DS en PSP.

Ik heb zelf bijna 3 jaar geleden een PSP aangeschaft en moet zeggen dat ik in beginne erg te spreken was over de grafische kracht en de media-mogelijkheden, die echt een stuk beter zijn dan de Nintendo DS. Het apparaat zag er ook nog erg mooi uit, alleen vond ik de PSP net even de groot en te zwaar. Het is geen apparaat dat je in je ff in je jas- of broekzak steekt en dus maar beperkt “portable”. Voor alleen thuis heb ik reeds een Playstation, Xbox 360 en een Wii staan, dus daar kon ik er niet zoveel mee. Heb hem naderhand dan ook maar verkocht op marktplaats.nl Hierna is er wel een vernieuwde PSP uitgekomen; iets dunner maar nog wel even breed.

Over de auteur: Richard Otto