Nieuws
13 augustus 2016 - Ron Smeets

Providers moeten nieuwwaarde 'toestel met abonnement' terugbetalen Dit kan KPN, Vodafone en T-Mobile heel veel geld gaan kosten

Het begon allemaal met de verplichting dat mobiele telefoons zogenaamd gratis bij nieuwe of verlengde abonnementen gegeven werdenonder de regelgeving van geldleningen (kopen op afbetaling) geschaard werden. Dat is nu ruim een jaar geleden. Daarmee werd ook direct de maximale rente die een aanbieder van producten op dergelijke verkapte geldleningen mag heffen (14%) van kracht. Plus de verplichting om een kredietcheck uit te voeren wanneer de winkelwaarde van het product hoger is dan 250 euro.

De afgelopen maanden is al meerdere keren gebleken dat providers, KPN was enkele keren in het bijzonder de sjaak maar ook Vodafone en T-Mobile deden niet alles volgens de nieuwe regels. Ze moeten er duidelijk, ook na een jaar, nog aan wennen. Intussen zijn al diverse claims ingediend, al dan niet samen met ConsumenteClaim, van klanten die het teveel betaalde geld terug eisen en de telecombedrijven zijn door de Hoge Raad ook al gesommeerd om benadeelde klanten te compenseren.

En nu blijkt dus dat in diverse claims door diverse rechtbanken het oordeel geveld is dat de provider het volledige bedrag van het toestel, de nieuwwaarde op het moment dat het abonnement met toestel aangeschaft werd, moet terugbetalen. Volgens een van de rechtbanken om te voorkomen dat een provider tijdens het geschil de waarde van het toestel en het aandeel daarvan in het abonnement, in eigen voordeel bepaald. De klant moet het betreffende toestel wel weer inleveren en het lopende abonnement wordt ook beëindigd. Dat zou immers iets te veel van het goede zijn; 849 euro terugkrijgen voor je iPhone 6 en ook het toestel nog houden dat je dan voor zo'n 350 euro (en soms nog meer) op eBay verkoopt; ;)

Hoe dan ook, deze vonnissen kunnen de providers heel veel geld gaan kosten, plus een overschot aan tweedehands exemplaren van bijvoorbeeld de Galaxy S5, S6, Galaxy Note, Phone 5S en iPhone 6.

Kortom, dit is dubbel goed nieuws. Ten eerste voor al die klanten die de afgelopen jaren een (duur) toestel met abonnement aangeschaft hebben en op deze manier hoogstwaarschijnlijk (veel) geld kunnen terugkrijgen om een nieuw toestel te kopen. En miscchien ook voor iedereen die straks op zoek is naar relatief goedkope (jonge) tweedehands top smartphones. De providers zullen die berg ingeleverde toestellen immers niet in kasten en lades leggen waar ze kunnen verstoffen ;)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.