Nieuws
23 oktober 2005 - Ron Smeets

Protest tones slaan aan

De afgelopen maanden hebben we zo ongeveer alles al wel gezien qua ringtone ontwikkelingen, althans dat dachten we toch.

Toch zijn er nog steeds nieuwe trends te ontdekken. Protest tones is er zo een. Mobiele telefoons die rinkelen met een politieke (protest)boodschap in plaats van de nieuwste Madonna hit of de tune van Mission Impossible.

Een mooi voorbeeld is de eigen gemaakte ringtone van Eric Gundersen, een lokale web-developer die met name voor non-profit organisaties werkt. Als de GSM van Eric Gundersen, een Web-developer uit Washington, rinkelt, dan hoor je een beroemde quote van Bush over Michael Brown, vlak voordat deze zijn ontslag indiende, naar aanleiding van de ramp in New Orleans. "You're doing a heck of a Job, Brownie" terwijl op de achtergrond het de muziek van 'City of New Orleans van Alan Guthrie te horen is. Enfin, luister zelf maar.

En zo zijn er meer op komst. Het fenomeen om met behulp van muziek en uitspraken van politici te protesteren tegen (politieke) wanstanden bestaat al sinds de jaren 60. Politieke protest-tones kunnen we dus eigenlijk zien als volgend medium waar de diverse protest-bewegingen dankbaar gebruik van gaat maken. De vraag is alleen hoelang het nog duurt voordat ook de eerste Greenpeace en Amnesty ringtones het daglicht zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.