Reviews
18 juli 2016 - Ron Smeets

Proef op de som: Terello smartphone reparatie aan huis Handig wanneer je weinig tijd hebt en je smartphone geen dag kunt missen

Enkele weken geleden gaven wij samen met Terello twee gratis thuisreparaties voor smartphones weg. De toestellen, een iPhone 6 en een Samsung Galaxy S5 Neo, van de twee gelukkige ongelukkigen zijn inmiddels gerepareerd. Ik ging kijken bij Heiko Schubert in Leusden om zelf te ondervinden hoe de reparatie service van Terello in de praktijk functioneert.

Het toestel, de Galaxy S5 Neo, was van zijn vrouw die hem letterlijk op de eerste dag al uit haar handen had laten glippen met als gevolg dat het scherm aan diggelen lag. Gelukkig functioneerde het toestel nog wel prima en om te voorkomen dat ze glassplinters in haar vingers zou krijgen heeft ze de beschermfolie op het toestel laten zitten. Creatief, maar het deed natuurlijk niets af aan het feit dat ze al na een dag niet echt blij meer was met haar gloednieuwe Samsung.

Er werd enkele dagen voor de reparatie telefonisch een afspraak gemaakt waarbij Terello zich aanpast aan de agenda en beschikbaarheid van de klant. Die kan ervoor kiezen om het toestel thuis te laten repareren of op een ander adres. Op het werk bijvoorbeeld. Het maakt niet uit waar de bus en monteur van Terello naar toe moeten komen. Zolang het maar binnen Nederland is natuurlijk. Bij het plannen van de reparatie probeert Terello een zo nauwkeurig mogelijk tijdstip door te geven. In dit geval was dat 'tussen 15u00 en 16u00'.

De monteur kwam uiteindelijk om 15u05 voorrijden. Na zich voorgesteld te hebben werd het toestel, de Galaxy S5 Neo in dit geval meegenomen naar de reparatiebus. Daarin is een ESD veilige werkplek ingericht en zijn alle tools aanwezig voor het repareren van smartphones van Samsung en Apple. In de bus ligt ook de nodige voorraad aan onderdelen, met name schermen. Terello repareert in principe alleen Samsung en Apple smartphones. Ten eerste omdat die samen al meer dan driekwart van de Nederlandse markt beslaan en uiteraard ook omdat het schier onmogelijk is een relatief kleine bus vol te laden met onderdelen van tien, of nog meer, verschillende smartphone merken.

Het toestel ging vervolgens mee de bus in. Tijdens de reparatie blijven de deuren van de bus dicht om te voorkomen dat stof, zand of vocht de werkplek binnendringt. Elementen die de reparatie van een smartphone op z'n zachtst gezegd negatief kunnen beïnvloeden Uiteraard zorgde de monteur ook ervoor dat hij zichzelf aarde om statische schokken te voorkomen. Ook iets waar de 'ingewanden van een smartphone' niet echt goed tegen kunnen. De feitelijke reparatie van het gebroken scherm duurde amper een kwartier. Het toestel zag er weer als nieuw uit en de eigenaar was zowel tevreden alsook verbaasd dat het zo snel ging.

Op zich zag ik in de werkwijze van de Terello monteur geen grote verschillen ten opzichte van monteurs die ik aan het werk gezien heb bij andere officiële reparateurs. Er werd voorzichtig omgesprongen met het toestel, de onderdelen en zo nauwkeurig, en ESD veilig, mogelijke gewerkt.

Nu is dat natuurlijk ook niet hetgeen waarin Terello zich onderscheidt van de concurrentie. Het bijzondere van hun service is dat ze de reparatie aan huis, of op kantoor, uitvoeren op het moment dat het jou uitkomt. Natuurlijk heeft ook Terello te maken met een planning en levertijden van onderdelen, maar doorgaans, zo liet de monteur mij weten, is het de agenda van de klant die leidend is bij het maken van een reparatie afspraak.

In de praktijk is het ook mogelijk dat een klant die belt dat zijn smartphone gerepareerd moet worden nog dezelfde dag geholpen kan worden. Mits een van de monteurs redelijk in de buurt is en de planning een extra reparatiebezoek toelaat. Daarbij moet wel nog gezegd worden dat Terello zich momenteel vooral richt op de regio Amsterdam e.o. en de Randstad. Klanten die in dit gebied wonen of werken kunnen in 90% van de gevallen nog dezelfde dag geholpen worden. Momenteel heeft Terello twee rondrijdende reparatiebussen. Dit jaar worden nog enkele nieuwe monteurs opgeleid en het is de bedoeling dat begin 2017 vijf reparatiebussen door Nederland 'scheuren'. Dan wordt ook het 'dekkingsgebied' van de reparatieservice uitgebreid

Om de snelle service te kunnen leveren moet uiteraard ook het defecte onderdeel, meestal een scherm, in de bus op voorraad zijn. Dit is een extra reden waarom Terello er voor gekozen heeft om vrijwel alleen Apple en Samsung smartphones te repareren. De beperkte voorraad ruimte in de bus wordt dan alleen gebruikt voor het opslaan van onderdelen van de meest gangbare smartphones, de iPhone en Galaxy S modellen.

Nu had Heiko Schubert het geluk dat de reparatie van de Galaxy S5 Neo van zijn vrouw gratis was. Normaal zul je natuurlijk wel moeten betalen. Terello maakt uitsluitend gebruik van originele onderdelen. De tarieven zijn vergelijkbaar met die van de grote reparatie diensten. Een nieuw scherm voor de Galaxy S7 kost 229.95, voor de iPhone 6S en Galaxy S6 Edge is dat 249,95 en voor de iPhone 5 betaal je 109,95. Er worden geen voorrijkosten in rekening gebracht en je krijgt standaard levenslange garantie op de uitgevoerde reparatie.

Er zijn uiteraard goedkopere reparatie opties, maar dan weet je niet altijd of originele onderdelen gebruikt worden, of de reparatie in een ESD veilige omgeving uitgevoerd wordt en garantie is ook niet altijd vanzelfsprekend. In de praktijk, en dan tel ik de 'eettafel monteurs' die thuis werken niet mee, is een reparatie bij Terello tussen de 5 en 50 euro duurder dan bij de meeste (online) smartphone reparatie winkeltjes. Vergeleken met de officiële reparateurs, van de fabrikanten, scheelt het nauwelijks iets en is Terello soms zelfs iets voordeliger. Nog los van het feit dat je het toestel bij de meeste andere reparatie diensten moet opsturen (of ze komen hem ophalen) waardoor je je smartphone meerdere dagen moet missen.

Kortom, wanneer het scherm van jouw Apple of Samsung smartphone breekt en je hebt geen tijd om zelf naar een reparateur te gaan of je kunt het toestel nog geen dag missen, dan is de reparatie aan huis service van Terello wellicht een goed alternatief.

Op dit moment rijden er twee Terello busjes door Nederland en die hebben het volgens de monteur behoorlijk druk. Dat is op zich niet verbazingwekkend als je weet dat dagelijks meer dan 6000 smartphones en tablets defect raken. Het merendeel doordat ze op de grond stuiteren waardoor het scherm breekt.