Nieuws
28 augustus 2007 - Chris Bannink

Proef mobiel betalen vandaag van start bij C1000

Het was begin dit jaar hier al aangekondigd, maar vandaag gaat een van de eerste proeven met mobiel betalen van start. Niet mobiel bankieren, dat kenden we al kort na de introductie van i-mode. Nee écht je boodschappen in de supermarkt afrekenen met je mobiel en een pincode. Geen portemonnee met cash of pinpas meer nodig.

Inderdaad uniek. LogicaCMG heeft hiervoor eind 2005 het initiatief genomen, samen met het RFID Platform Nederland.

Vervolgens is met een aantal keyspelers zoals Rabobank en KPN een project op touw gezet waarvoor de C1000 in Molenaarsgraaf (dorpje bij Rotterdam) ook graag meewerkte. 100 échte klanten zullen met een speciaal Nokia toestel met ingebouwde RFID chip vanaf vandaag niet alleen hun boodschappen kunnen betalen, maar ook hun statiegeld bij de flessenautomaat kunnen uploaden naar hun mobieltje. Dat geld kan worden overgemaakt naar de eigen rekening of -erg aardig- naar een goed doel.

Gerben Mak van LogicaCMG (en inderdaad ook Mobile Cowboy collega) vertelde gisteren onder andere in het RTL Journaalover deze pilot.

In Japan en Korea lopen ze vaak voor de muziek uit met mobiele innovaties, maar deze proef is zelfs voor hen innovatief.

Met name omdat het hier niet gaat om een zogenaamde wallet (prepayd tegoed) op je mobiel waarmee je kan afrekenen (hier maakt bijvoorbeeld Payter gebruik van) maar een systeem van contactloos betalen die geïntegreerd is in de bestaande pin-infrastructuur.

Een extra functie voor het mobieltje komt hiermee binnen handbereik. We keep you posted.Gerelateerde links:
Betalen met je mobieltje
De toekomst van Mobile: Mobile payment
Met je mobieltje betalen bij C1000
Over de auteur: Chris Bannink