Geruchten
03 juni 2015 - Ron Smeets

Productie van de Galaxy S6 (edge) met 16% naar beneden bijgesteld? Samsung zou de bestellingen voor onderdelen verlaagd hebben

Als we de berichten uit Azië mogen geloven dat heeft Samsung de bestellingen voor onderdelen van de Galaxy S6 en S6 edge voor de komende periode met 16% naar beneden bijgesteld. Dat zou dus betekenen dat de Koreaanse fabrikant te veel ingekocht heeft of dat, en dat lijkt waarschijnlijker, er niet zoveel verkocht werden als men gehoopt of verwacht had.

In de weken voorafgaand en vlak na de winkellancering waren de berichten over de bestellingen en verkoopaantallen van de Galaxy S6 en S6 edge behoorlijk positief. Gaandeweg verschenen echter ook berichten dat de verkoopcijfers, in sommige landen bijvoorbeeld, toch niet zo hoog lagen als Samsung vooraf verwacht had. Het prijskaartje werd daarbij genoemd als een van de belangrijkste oorzaken. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen. Het prijsmodel van Apple dat Samsung met de S6 (edge) geadopteerd heett waarbij je voor meer geheugen ook fors meer moet betalen is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Daarnaast is het basis prijskaartje van de S6 edge sowieso aan de hoge kant. Er wordt in het bericht uit China overigens niets gezegd over de verhouding tussen de onderdelen orders voor de gewone S6 en de S6 edge. Nu zijn de meeste onderdelen (op het scherm, de accu en behuizing na) van beide toestellen ook hetzelfde.

Maar goed, de Koreaanse fabrikant liet op haar beurt deze week middels een anonieme bron weer 'uitlekken' dat de verkoopaantallen van de Galaxy S6 (edge) precies zijn wat men er vooraf van verwacht had. Met andere woorden; er is niets aan de hand en alles verloopt volgens plan. En dan nu deze berichten dus. Letwel, wanneer Samsung dit jaar inderdaad 16% minder Galaxy S6 (edge) exemplaren gaat verkopen dan verwacht, dan komt de teller nog altijd uit op 50 miljoen. OK, dat is minder dan het aantal iPhones dat Apple in één kwartaal verkoopt, maar Samsung heeft nog meer ijzers in het vuur (toestellen in de winkels) liggen natuurlijk.

Het wordt afwachten tot het moment dat Samsung de eerstvolgende kwartaalcijfers presenteert. Dan kunnen we zien of de mobiele tak van de Koreanen weer in de lift zit of dat de malaise toch aanhoudt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.