Nieuws
10 november 2008 - Ron Smeets

Processorkracht op afroep: snel en engergiezuinig

Wij eisen steeds meer functionaliteit van onze Smartphones. De tijd dat ze alleen gebruikt werden om te bellen, agenda bij te houden en af en toe te emailen ligt al lang achter ons.

Tegenwoordig willen we ook kunnen navigeren, internetten (al dan niet via een ingebouwde WiFi verbinding), foto's maken, muziek luisteren en af en toe ook een filmpje maken.

Dit betekent dat er steeds meer processorkracht en werkgeheugen in Smartphones moet zitten maar het gebruik en de aansturing van processoren en geheugen kosten veel energie. Met als gevolg dat de meeste Smarphones bij intensief gebruik het eind van de dag niet halen op één acculading.

Het alternatief is ook niet echt wenselijk. Langzamere (zuinige) processoren en minder geheugen maken de toestellen weer veel te traag voor onze eisen en wensen.

Symbian werkt aan een oplossing die zowel voor meer processorkracht als laag energieverbruik kan zorgen. Symmetric Multiprocessing.

De werking is eigenlijk kinderlijk eenvoudig, zeker als je onderstaande presentatie bekijkt. De bedoeling is dat een (Smart)phone uitgerust wordt met, bijvoorbeeld, een quad-core processor. Bij normaal gebruik (stand-by, alleen bellen of sms-en) wordt slechts 1 core aangesproken die relatief weinig energie verbruikt. Op het moment dat het nodig is, als je bijvoorbeeld gelijktijdig muziek luistert, navigeert of over het web browst, dan worden, on demand, andere processor-cores bijgeschakeld om ervoor te zorgen dat het toestel blijft performen. Is een proces beeindigd, dan schakelt het systeem de betreffende core weer uit waardoor energie bespaart wordt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.