Nieuws
15 februari 2009 - Chris Bannink

Primeur MWC Sony Ericsson W995 videophone

Sony Ericsson komt op dit Mobile World Congres met drie toestellen. Hét grote nieuws is hun nieuwe high-end toestel de W995 Walkman Phone. Op de SE persconferentie -de avond voorafgaande aan het MWC- waren wij zojuist getuige van de presentatie van deze video phone.

Officieel heet het nog een Walkman Phone, maar met het 995 cijfer zitten ze vrijwel aan het eind van hun 3 cijferige code en hadden ze het wellicht beter de Vxxx kunnen noemen. Met name omdat ze nu voor het eerst een volwaardige videoplayer op de markt zetten. Volgens de fabrikant is verveling verleden tijd met dit apparaat. Ze hebben er zelfs een slagzin van gemaakt: “Video on the go-relieve boredom forever with W995”.

De W395  en de C903  waren eerder al uitgelekt, maar de specs en looks van de W995 Walkman zijn dus nieuw.   

We gaan even in op de details die we eerder –onder embargo waar we ons aan houden- konden ontvangen van SE. Allereerst valt op dat het een 2,6” scherm grootte heeft. Dit is een redelijke standaard geworden voor de meeste high end phone’s. De iPhone springt er nog wel duidelijk boven uit met een 3,2” scherm. Verder heeft het ‘slechts’ een QVGA resolutie van 240/320, dit is wel een beetje laag om boven de concurrentie uit te stijgen. Een HVGA of VGA resolutie had dit toestel een betere concurrentiepositie gegeven, met name omdat het videoaspect van dit toestel als belangrijkste feature wordt gepresenteerd.

Uiteraard zit er de walkman muziekfaciliteit op die we kennen van SE. De  robuuste 8.1 MP camera is verder toegerust met steady shot, face detection, 16x digitale zoom, flitser en videolicht.

Voorlopige conclusie op basis van de specs (we hebben het nog niet kunnen testen):Voor het maken van foto’s en video’s kun je met dit toestel prima uit de voeten, de walkman functie is perfect, maar voor het bekijken van video’s steekt het niet uit boven bijvoorbeeld een Nokia N96 of een Samsung P960 of de iPhone. Met name door de relatief lage resolutie van het beeldscherm.

De SE W995 wordt op geselecteerde markten geïntroduceerd in Q2 2009. De prijs zonder abonnement is nog niet bekend, maar schatten we zo rond de 550 euro.

Belangrijkste specificaties op een rij:

·       8.1 MP camera, met 16x digitale zoom, autofocus, flitser, facedetection, videorecording (met videolicht) en beeld stabilisator.

·       Walkman player met Clear Bass, stereo Bluetooth, shake control

·       Auto rotate

·       Geotagging

·       aGPS

·       Wayfinder navigator ( 3 maanden gratis proberen)

·       USB storage

·       8GB Memory Stick Micro

·       Google maps, Youtube

·       3D games,

·       GSM, GPRS, UMTS, Wifi, Bluetooth

·       Afmetingen: 97x49x15mm

·       Gewicht: 113 gram

·       Kleuren: Progressive Black, Cosmic Silver en Energetic Red

·       Standby tijd: 360 uur

·       Spreektijd GSM/GPRS: tot max. 9 uur

·       Spreektijd UMTS: tot max. 4 uur

·       Luistertijd muziek: tot max. 20 uur

·       Videokijken: tot max. 5 uur

Over de auteur: Chris Bannink