Nieuws
19 maart 2015 - Ron Smeets

Prijskaartje van de OnePlus One gaat flink omhoog Dollarkoers wordt als schuldige aangewezen, maar de goedkoper geworden componenten dan?

De OnePlus One staat al meer dan een jaar te boek als een van de meest betaalbare high end smartphones waar overigens ook het moeilijkst aan te komen is. De fabrikant werkt niet samen met winkels of providers en voor de online aankoop heb je doorgaans een uitnodiging nodig. Daardoor zijn de voorraad- en overhead (sales en marketing) kosten voor OnePlus zeer beperkt en kan de prijs dus zo laag zijn.

Helaas is een andere, belangrijke, factor van het OnePlus One prijskaartje de dollarkoers. De Amerikaanse munt is de afgelopen maanden flink in waarde gestegen ten opzichte van de euro. Dat heeft OnePlus nu doen besluiten dat de huidige euro prijzen van de One niet meer gehandhaafd kunnen worden. Die gaan per 25 maart dan ook omhoog met 30 euro voor de 16GB variant en zelfs 50 euro voor het model met 64GB.

Op zich is het wel te begrijpen dat een fabrikant die haar producten zo scherp prijst meer, en eerder, last heeft van schommelende valutakoersen. Die gelden natuurlijk voor alle fabrikanten, maar de Samsung's, LG's en Sony's van deze wereld houden daar in de prijsbepaling vooraf al iets meer rekening mee. Maar toch, er duiken steeds meer directe concurrenten voor OnePlus op die even betaalbaar zijn en qua specs niet of nauwelijks onder doen voor de One. Dan is een prijsverhoging op dit moment wellicht niet de beste strategie.

Bovendien we het in het geval van de OnePlus One wel over een toestel dat al anderhalf jaar op de markt is. De inkoopprijzen van de componenten zullen intussen ongetwijfeld gedaald zijn. De processor is immers al een https://oneplus.net/blog/2015/03/euro-pricing-changes/ (bijna twee) generatie(s) 'oud' en ook displays, camera sensoren en dergelijke zijn allemaal door ontwikkeld waardoor de 'oudere' modellen goedkoper geworden zijn. Dat is niks nieuws maar iets dat al vele jaren zo werkt.

Of de prijsdalingen van de componenten voldoende zijn om de stijgende dollarkoers weg te poetsen? OnePlus denkt duidelijk van niet. Microsoft, maker van nog goedkopere smarphones (weliswaar met relatieve low-end specs) denkt van wel. Zij presenteerden vanochtend immers wederom een goedkopere smartphone dan ooit tevoren. Welke reden OnePlus ook mag hebben, het blijft raar om te zien dat een toestel dat anderhalf jaar oud is ineens een stuk duurder wordt.

Hoe dan ook, vanaf 25 maart kost de OnePlus One (16GB) dus €299 en betaal je voor de 64GB variant €349. Mocht je er voor die tijd nog eentje willen aanschaffen maar heb je geen uitnodiging? Dan is de laatste kans aanstaande dinsdag (24 maart). Dan is het namelijk weer tijd voor de wekelijkse 'open verkoop' van OnePlus. Op haar blog zegt de fabrikant dat ze het verlies van de komende dagen, omdat het toestel nu dus onder de kostprijs verkocht wordt, wel zullen slikken... aaaahhhh... zielig.... Kom op zeg!!!

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.