Nieuws
08 september 2011 - Marc Wielaert

Preview: Siemens SL910

Siemens hebben we al heel lang niet meer op de pagina's van MobileCowboys gezien. De mobiele divisie van Siemens werd in 2005 enthousiast overgenomen door het Taiwanese BenQ en er een jaar later liefdeloos door uitgespuugd. Andere divisies van Siemens zijn nog onverminderd actief, waaronder die van DECT telefonie. De SL910 is het nieuwste product, met voor het eerst een volledig touchscreen. 

De joint venture tussen BenQ en Siemens (hier een inmiddels antiek nieuwsbericht van toen) kende eigenlijk maar één hoogtepunt, de EF81, voor het nog maar net te water gelaten schip jammerlijk zonk (en er aan de Taiwanese kust een flink aantal waardevolle patenten aanspoelden). Daarna was het afgelopen en was er van de zo charmante en behoorlijk innovatieve mobiele divisie van Siemens niets meer over.

Recent werd ik verrast door een paar advertenties van de nieuwste DECT telefoon van het Duitse bedrijf, en ik zal eerlijk zeggen dat ik niets méér heb om op af te gaan dan een persbericht en een paar foto's. Maar het is (voorzover mij bekend) wel het eerste DECT toestel met uitsluitend een touchscreen, en daarom toch de moeite waard om het vast te signaleren.

Aan dit toestel is te zien dat de ontwikkelingen op smartphonegebied moeiteloos worden overgenomen (zonder gevaar dat er direct een rechtszaak dreigt). Zo vind je in de interface van dit capacitive (gelukkig niet resistive!) touchscreen drie homescreens. Siemens biedt een kiesscherm (met touchkeys), een berichtenscherm met de callhistory en voicemailberichten, en een "infoscherm", waarin je zelf andere functies kunt weergeven (klok, kalender, contacten, enz.). Het geheugen biedt ruimte voor 500 verschillende contacten met maximaal 8 telefoonnummers per stuk. Bovendien kan je per contactpersoon een foto toevoegen.

Het touchscreen zelf lijkt me met 3,2 inch niet al te groot... kleiner dan we inmiddels van de meeste smartphones gewend zijn, dus ik ben wel benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt. Siemens lijkt er optimistisch over, want heeft nog een "fotolijst" toegevoegd aan het menu. De telefoon geeft dus foto's weer op het moment dat hij in de lader staat (als ik het goed begrijp). Het persbericht maakt verder nog melding van een kalenderfunctie (met alarm) en een functie "ruimtebewaking" die dienst kan doen als luisterend oor in de babykamer... Uit energie-oogpunt is nog interessant te lezen dat het toestel rekening houdt met de afstand tussen basisstation en handset. De SL910 beschikt bovendien over Bluetooth en mini-USB.

De handset en lader zijn volgens het persbericht vormgegeven met "echt metalen frame". Benieuwd of dat wat de handset betreft enigszins krasbestendig zal blijken, maar het ziet er wel eigentijds uit. Het zal bovendien nog wel merkbaar zijn in het gewicht, maar daar heb ik verder geen info over gevonden, noch over het type display dat Siemens gebruikt - het zal neem ik aan geen krasbestendig "gorillaglas" zijn, maar wat wel?

Kortom, nog flink wat vragen, behalve wat betreft de adviesprijs - en die is voor een DECT-set niet bepaald kinderachtig met €179.95. Sterker nog: bij iedere grote elektronicaboer springen de DECT setjes in meervoud voor spotprijzen in je boodschappenmandje. Maar dan heb je natuurlijk niet het metallic design met touchscreen wat Siemens met deze SL910 belooft. Dus ja, ik ben op voorhand enthousiast over het design, en benieuwd of het toestel de verwachtingen in de praktijk ook waar gaat maken. Als de planning klopt ligt het toestel half oktober in de winkel.

Over de auteur: Marc Wielaert