Toestellen
11 mei 2011 - Marc Wielaert

Preview: Samsung Galaxy S II

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit, en het PR offensief waarmee Samsung de Galaxy S II zal lanceren moet zowat het effect van een zonsverduistering hebben. In het buitenland zijn de eerste, enthousiaste reviews verschenen. Als Mobilecowboy prijs ik me gelukkig dat ik sinds vandaag een Nederlands exemplaar in handen heb om mee aan de slag te gaan.

Wie binnenkort niet weet dat de Galaxy S II bestaat leeft vermoedelijk in een grot onder een steen. Zelf heb ik er in februari al even mee kunnen spelen, tijdens het Mobile World Congres in Barcelona, waar Samsung tijdens de perspresentatie op indringende wijze duidelijk maakte in 2011 voor dit toestel alles uit de kast  te trekken.

Tijdens een kleine bijeenkomst van Samsung Nederland werd dat beleid een maand geleden nog eens bekrachtigd: er is in feite geen medium te bedenken waar de komst van de Galaxy S II niet zal worden gecommuniceerd. En ook daar heb ik – net als in Barcelona – al kort met het toestel kunnen "spelen", maar het betrof nog altijd geen officieel exemplaar en het was dus te vroeg om erover te kunnen oordelen. Voor een echte review is het dat nog steeds: ik heb de Galaxy S II nog maar een paar uur in handen, en de praktijk leert dat je pas na ’n langere periode werkelijk de voor- en nadelen van een toestel ontdekt. Daarom voor nu deze eerste indruk en algemene informatie over het toestel.

Look & Feel: Display & Behuizing
Het eerste dat opvalt: de Galaxy S II is echt flinterdun – met 8,49mm slanker dan de iPhone 4 (lange tijd recordhouder), sterker nog: slanker dan de Sony Ericsson Xperia Arc op z’n smalste punt! Bovendien is het een lichtgewicht: hij is met 116 gram (inclusief accu) één gram lichter dan de Arc, een paar gram minder dan zijn voorganger de Galaxy S. En toch voelt hij stevig aan. Niet zo robuust als een toestel met metalen omranding of aluminium behuizing – dat kan ook niet met dat gewicht – maar weldegelijk stevig.

Het lichte gewicht valt des te meer op omdat het toestel een heel wat groter display biedt van 4,3 inch (4,27 om precies te zijn). Daarmee wekt de Galaxy S II de indruk dat bijna alles draait om dat Super Amoled Plus beeldscherm: de omvang en de kwaliteit ervan, de interface, de mogelijkheden die het biedt en de snelheid waarop dat allemaal wordt getoond.

Opmerkelijk is de hardware button centraal onder het display – bij de "Giorgio Armani" versie van de Samsung’s Galaxy S was die al niet meer te vinden, en bij de Galaxy Tab of Nexus S evenmin. In die zin is het met recht een opvolger van de Galaxy S, die onder andere vanwege die centrale menubutton door Apple wordt aangeklaagd wegens plagiaat. De verdere buttons zijn beperkt tot aan/uit en hard/zacht – er is ook geen aparte camerabutton in de behuizing te vinden. Gelukkig heeft Samsung de aan/uit button zelf weer aan de rechterzijkant van het toestel geplaatst, net als bij de Nexus S – in mijn ervaring veel makkelijker te bereiken dan een button bovenop het toestel.

Daarnaast komt de behuizing van de Galaxy S II wat minder "plastic" over dan die van z’n voorganger, en dat is voor velen een welkome verandering. De achterklep met het reliëf herinnert aan die van de Giorgio Armani, maar is niet van metaal, wat weer ten koste van het beoogde gewicht zou gaan. Direct daaronder vind je de accu (die wat meer power biedt met 1650mAh) en direct daarboven: het slot van de microSD – die is dus niet "hot swappable", voor zover je daar behoefte aan hebt. De S II biedt 16GB bij de start, en je kan daar (maximaal) 32GB aan toevoegen. Op de actie van Samsung om bij voorintekening een microSD van 8GB cadeau te krijgen hebben in één week tijd overigens meer dan 3000 mensen gereageerd.

Interface
De Galaxy S II draait op het op dit moment meest actuele Android 2.3.3 met daarop de nieuwe Samsung Touchwiz 4.0 interface. Die is flink ontwikkeld ten opzichte van zijn voorganger en dus meer iets voor de uitgebreide review, maar het is goed een paar aspecten al te belichten. Zo verschijnen in het standby scherm direct icoontjes bij binnengekomen SMS´jes en gemiste oproepen, zodat je daar door in de aangegeven richting te vegen direct op kunt reageren.

Op het display kan je waar je maar wil een op maat gesneden snelkoppeling naar een contactpersoon plaatsen: is het iemand die je eigenlijk alleen maar belt is één druk op het icoon voldoende om het gesprek op te bouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om videobellen, sms of email aan het icoon toe te voegen. In- en uitzoomen op een foto of een webpagina is mogelijk door het toestel met twee duimen op het scherm naar boven en beneden te bewegen. De maat van foto’s en enkele widgets is bovendien aan te passen, zodat er meer flexibiliteit ontstaat bij het personaliseren van je homescreens.

Verder vertoont Galaxy S II ook de vier hubs die Samsung al eerder op de Galaxy Tab liet zien: een Social hub, Music hub, Readers Hub en Games Hub: portals tot alle social media, muziek, tal van boeken en tijdschriften, en games. De laatste maken natuurlijk ook gebruik van de ingebouwde versnellingsmeter en gyroscoop. Wat de tijdschriften betreft is het Nederlandse aanbod overigens nog (te) beperkt tot De Volkskrant en De Pers. Ook de MMM Widget is van de Galaxy Tab gesprongen, een widget met gevarieerde content over "Movies Music & Media". De Galaxy S II is verder uitgebreid met de stem te bedienen, maar dat is een feature die niet in het Nederlands werkt en hier dus ook nauwelijks zal worden gecommuniceerd.

Foto en video
De kwaliteit van de acht megapixel camera heb ik nog niet uitgebreid kunnen testen, maar wie mijn eerdere reviews gelezen heeft weet dat dat er zeker nog van gaat komen, in ieder geval een klassieke "shootout" met de 8MP camera van de Sony Ericsson Arc. Anders dan zijn voorganger is de S II ook uitgerust met een LED flash. Wat videokwaliteit betreft staat de Galaxy S II wat de specs betreft al bovenaan met full HD (1920x1080p) en 30fps. Hieronder al wel een met de Galaxy S II gemaakte foto van de boot die onderdeel uitmaakte van deze presentatie.

Snelheid
De laatste eigenschappen dankt het toestel natuurlijk aan de eveneens al veelbesproken dualcore Cortex A9 processor die het toestel zijn power van 2 x 1,2GHz geven. De Galaxy S II scoort op de algemeen bekende Quadrant Standard benchmark dan ook een score tot 3689 (!), en dat is echt fors (al blijft de vraag wat dergelijke testen voorstellen). Wat ik er in de afgelopen korte tijd van heb gemerkt is dat apps razendsnel worden binnengehaald en geïnstalleerd, maar het geeft natuurlijk meerdere voordelen zoals met het spelen van games en dergelijke.

Diensten
Samsung wijst nog op de gratis dienst SamsungDive.com, waarmee je je toestel kunt traceren als je het kwijt bent: zowel als het thuis niet meer te vinden is, maar ook als je vermoedt dat iemand anders het bij zich heeft. Op afstand kan je dan desnoods het hele toestel laten resetten. Synchroniseren kan je de Galaxy S II straks ook via WiFi met Kies Air, maar voor het installeren van updates heb je nog altijd de connectie met de PC en Kies nodig.

Verbindingen
Het toestel ondersteunt natuurlijk WiFi Direct om onderling razendsnel bestanden uit te wisselen, en DLNA, zodat je foto´s, video´s en muziek draadloos kunt streamen naar bijvoorbeeld je televisie. Eind januari komt Samsung met een app waarmee je – in combinatie met een bepaalde Samsung televisie – de Galaxy S II als tweede beeldscherm kunt gebruiken. Via AllShare wordt het tv signaal dan doorgestuurd naar je smartphone, die dan bovendien als afstandsbediening te gebruiken is.

Samsung stelt verder alle mogelijke aspecten van Exchange Active Sync te ondersteunen, net als vergaande mogelijkheden voor data-encryptie in samenwerking met Cisco. Dat is natuurlijk niet zo vreemd om de zakelijke markt ervan te overtuigen dat de data ook binnen een door Google aangeboden omgeving helemaal veilig zijn.

Accessoires
Samsung gaat met de Galaxy S II ook een aantal accessoires leveren: zoals een deskstand en een powerpack. Opvallend zijn twee adapters: een HDMI adapter voor je tv (€29) en een "USB gender"(€9) waarmee je – net als bij Nokia’s USB-on-the-go – een USB stick rechtstreeks aan je telefoon kunt aansluiten. Het is uiteraard een kostenoverweging geweest, maar het is jammer dat Samsung ervoor gekozen heeft de HDMI kabel niet standaard bij te leveren. De Nederlandse versie van het toestel wordt overigens uitgebracht zonder de NFC chip, omdat er volgens Samsung nog teveel onduidelijk is over de standaardprotocollen van deze nieuwe technologie die het mogelijk zal maken om met je telefoon te betalen. Een andere reden zou kunnen zijn dat het niet zoveel zin heeft een toestel extra uit te rusten met een hier nog altijd onbruikbare chip.

Tot slot
Zoals gebruikelijk in m´n previews heb ik je al heel wat informatie over het toestel gegeven, maar nog geen werkelijke gebruikerservaring. Daar, en aan de hierboven beloofde camera shootout, ga ik de komende weken werken. Mijn eerste indruk van het toestel is in ieder geval buitengewoon positief, maar dat zal vermoedelijk niemand verbazen: Samsung heeft het enorme succesnummer de Galaxy S op letterlijk alle fronten weten te verbeteren en met zekerheid een wereldhit in handen. Het toestel is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van €599. Er is geen exclusieve deal met een van de operators en er verschijnen dus ook geen "branded" versies.

PS Toch vast één praktische tip: als je Vodafone als operator hebt zal je de hoeveelheid "regioberichten" opvallen die je onverwacht ontvangt. Die functie (cellbroadcast) staat standaard aan, maar kan je uitzetten in het berichtenmenu (kies voor opties in het menu waar je ook SMS verstuurt), en dan "Infobericht activeren" uitvinken...

Over de auteur: Marc Wielaert