Toestellen
01 juni 2011 - Marc Wielaert

Preview: HTC Sensation

In de nieuwste rage van de dualcore toestellen kon HTC natuurlijk niet achterblijven – al leek het Taiwanese bedrijf tijdens het MWC in Barcelona nog te denken dat het zo’n vaart niet zou lopen. Toch heeft HTC niet veel tijd nodig gehad om een uitstekend presterend dual-core toestel op de markt te brengen: de HTC Sensation. Of en in welk opzicht deze HTC "sensationeel" is zal nog moeten blijken. Eerst een “Preview”.

Achteraf beweerde HTC in Barcelona bewust niet de spotlight te hebben gezocht tussen de vele spotlights tijdens het Mobile World Congres, maar de HTC Sensation juist zelfstandig te willen presenteren in Londen. Of zo´n verhaal klopt kan je nooit verifiëren, maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat HTC het podium vrijwillig aan Samsung gunde. Tijdens het MWC stal Samsung de show met de Galaxy S II – het tweede dualcore toestel op de markt – en ook LG maakte voor zijn doen veel indruk met een nieuwe line-up waaronder de Optimus 3D.

Zo bescheiden is HTC in ieder geval nooit eerder geweest, en het lijkt erop dat ze de impact van de dualcore processor op de markt aanvankelijk volledig onderschat hebben. Anderzijds laat het veel van de slagkracht van het bedrijf zien dat het ’n paar maanden later wel degelijk een nieuw toestel weet te presenteren dat er wel over beschikt.

Behuizing
Om direct aan de slag te gaan dien je natuurlijk op zoek te gaan naar een manier om je simkaart in het toestel te zetten, en daarvoor heeft HTC de alweer wat oudere methode van de Desire van stal gehaald. De slots voor simkaart en MicroSD gaan niet verscholen achter een rubberen klepje zoals bij de Desire HD of de Desire S, maar de hele achterkant met de omranding, zelfs inclusief het speakerscherm.

De achterklep is opvallend vormgegeven, alsof het is omhuld door een lint van verschillende soorten materiaal. Dat klepje zelf is grotendeels van aluminium en absoluut onbuigzaam. Wie het plastic achterklepje van de Samsung Galaxy S II te dun vindt, en dat van de Sony Ericsson Arc nog als te flexibel ervaart, kan zijn hart ophalen bij de robuuste schulp waar de behuizing van de Sensation in schuilgaat.

Formaat, gewicht en buttons
Maar al die stevigheid komt wel met een prijs: de HTC Sensation is zwaar, met 148 gram voel je goed dat je je nieuwe smartphone bij je hebt. Hij is wel wat lichter dan zijn oudere broer de Desire HD, die maar liefst 164 gram op de weegschaal toverde. Maar vergeleken met de Samsung Galaxy S II is de Senstion maar liefst 32 gram zwaarder en dat verschil voel je echt. Of dat positief of negatief is hangt helemaal van jezelf af. De één houdt van stevig en robuust, de ander van rank en sierlijk.

Toch komt de Sensation ondanks z’n gewicht zeker niet lomp over – iets waar z’n al genoemde grote broer eerlijk gezegd wel ’n beetje onder te leiden had. Dat komt omdat de Sensation met 65,4mm wat (2,6mm) smaller is en met een dikte van 11,3mm ook een halve centimeter slanker, waarbij de HD nog geplaagd werd door de opvallende uitstulping van de camera.

De Sensation is met 126,1mm ook wat langer (3,1mm) dan zijn grote broer, en lang en dun zien er nu eenmaal wat eigentijdser uit dan breed en stevig. Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat de Galaxy S II van Samsung wat uiterlijk betreft nóg wat moderner is (want veel dunner en lichter), maar die is met 66,1mm weer wat breder dan de Sensation. Zo blijft er gelukkig genoeg verschil om je eigen voorkeur in te ontdekken.

Buttons
Verder zijn er weer twee hardware buttons, een voor aan/uit en standby, en een voor het volume. In gebruik ervaar ik het zelf als onpraktisch dat de belangrijkste button van het toestel weer bovenop vrijwel in de behuizing verzonken is in plaats van aan de zijkant, maar goed: alles went. De microUSB poort zit linksonder van het display en ik vermoed dat veel mensen, die bijvoorbeeld het toestel voor navigatie gebruiken, die liever onderin het toestel hadden gezien. De rest van het toestel wordt zoals we inmiddels gewend zijn bediend met de softkeys onderin het toestel, in het bij HTC vaste stramien van “thuis”, “menu”, “terug” en “zoek”.

Display
Ondanks het verschil in breedte hebben beide toestellen een vergelijkbaar groot display van 4,3inch (eerlijkheidshalve is het display van de Galaxy S II een fractie kleiner in doorsnee). Daarnaast is HTC terecht te spreken over de qHD beeldschermresolutie van 540 x 960 pixels. In dat opzicht blijft de Samsung Galaxy S II wat achter met 480 x 800 pixels. In de praktijk betekent dat natuurlijk een scherper beeld, maar ook dat er méér inhoud op hetzelfde scherm past.

Op Tweetdeck bijvoorbeeld, zie je opeens méér berichten dan voorheen, maar je merkt ook dat de lettergrootte van bijvoorbeeld 24 pixels in de praktijk een wat kleinere letter oplevert. Niets houdt je overigens tegen om dat weer aan te passen als je het slechter leesbaar begint te vinden. Zet je de lettergrootte op z’n kleinst (14 pixels) passen er verticaal zes berichten in het scherm van de HTC Sensation, en vijf bij de Galaxy S II. Met het grootste letter passen er nog vijf berichten op de HTC, en vier op de Samsung. Op de foto zie je het verschil tussen beide schermen trouwens met een lettergrootte van 24 pixels.

Hieronder zie je dan nog een foto van Angry Birds op beide schermen. Het is lastig fotograferen met zulke spiegelende glazen oppervlakten, maar de bedoeling is duidelijk: ook de weergave van Angry Birds is wat kleiner dan je waarschijnlijk gewend bent, en het is de vraag of je dat nu werkelijk veel voordeel biedt.

Daarnaast wordt de kwaliteit van het scherm uiteraard niet alleen bepaald door de resolutie, maar ook door kleurdiepte en dergelijke. En al valt er uitstekend mee te werken, het SLCD scherm biedt wat mij betreft niet de rijke beeldervaring van het Super Amoled Plus scherm waar Samsung de Galaxy S II mee uitrustte. Waar het display van de Sensation wat tam en rustig oogt, is dat van de Galaxy II feller en meer flamboyant. Maar dat is mede een kwestie van je persoonlijke voorkeur en nogmaals: er valt uitstekend mee te werken.

Tot slot is het display aan de randen héél licht naar binnen gebogen. Anders dan bij de Samsung Nexus S – waarbij het scherm over de hele lengte gebogen is – en véél minder opvallend (je ziet het alleen in de spiegeling) voorkom je zo dat het display direct contact maakt met de ondergrond als het “op z’n kop” ligt.

Watch
Dat voordeel zit volgens HTC vooral in het bekijken van films, die nu werkelijk in breedbeeldformaat kunnen worden afgespeeld, zonder hinderlijke balken in beeld. Of dat altijd goed werkt zal afhangen van het formaat waarin je de film zelf hebt gecomprimeerd, en ook bij de trailers die ik via de dienst Watch heb kunnen zien was het niet altijd helemaal beeldvullend – soms zijn de zwarte strepen boven en onder je beeld onvermijdelijk tenzij je het onnatuurlijk uit zou rekken. Via een button in het scherm kan je trouwens “SRS” inschakelen dat de audio een opmerkelijk stevige boost geeft.

Watch is een applicatie die de nieuwste films en TV-programma’s biedt. Het gebruikt volgens HTC “een progressieve download-technologie waardoor je video’s direct kan zien, zonder dat je moet wachten totdat een zwaar bestand is gedownload”. De gehuurde of gekochte video’s kan je op maximaal vijf verschillende HTC-toestellen zien, en als je een HDMI-adapter hebt kan de Sensation ze ook nog afspelen op je flat-screen televisie.

Zelf ben ik niet verder gekomen dan een paar trailers, die er overigens – over het eigen WiFi netwerk – prima uitzien en inderdaad opvallend snel laden (ik dacht eerst dat ze voorgeïnstalleerd waren tot ik er daadwerkelijk even een zag “bufferen”). Je moet wel eerst akkoord gaan met Engelstalige Algemene Voorwaarden, die dankzij z’n Bijbelse Omvang herinnert aan die van iTunes en die werkelijk niemand hier ooit in z’n geheel zal lezen.

Het is wel opvallend dat HTC net in een tijd dat alle operators steen en been klagen over het drastisch toegenomen dataverbruik van hun consumenten, met deze dienst komt. Bij fanatieke kijkers kan die potentieel nogal wat Terrabyte kosten. Heel eerlijk gezegd verwacht ik niet dat het zo’n vaart zal lopen: het is fantastisch dat het kan, maar een film kijken op zo’n klein scherm is – hoe hoog de resolutie ook – niet iets waarvan je aan mag nemen dat het populair zal worden. KPN is niet voor niets recent ook helemaal gestopt met tv op je mobiel.

Film & Video
Nu ik toch over video bezig ben: dankzij de dualcore kan ook de HTC Sensation in full HD filmen, net als de Samsung Galaxy S II. En de Sensation doet dat zeker goed, waarbij net als bij z’n Koreaanse collega geldt dat de kwaliteit er niet op vooruit gaat als je zelf beweegt.

De foto’s die ik er tot nog mee heb kunnen maken zijn op zich goed bruikbaar, maar ik heb de indruk dat de Sensation wat dit betreft niet in huis heeft wat bijvoorbeeld de andere actuele 8MP camphones aan kwaliteit bieden. De Sony Ericsson Arc en de Samsung Galaxy S II lijken onder verschillende omstandigheden beter te presteren, maar daar kom ik later nog uitgebreider op terug. Voor nu volsta ik met een mooie close opname van een toevallige passant op de toonbank van een dierenwinkel.

HTC Sense 3.0
Daar is-ie dan, de nieuwste versie van de veelgeroemde interface van HTC Sense. Helaas biedt het toestel voor zover ik na heb kunnen testen geen mogelijkheid om even snel een screenshot te maken, dus ook daar zal een aantal foto’s moeten voldoen. En dat is best jammer, omdat er nogal wat aanleiding is om de overdadige “eye candy” te laten zien.

Voor wie nieuw is op dit OS of deze UI biedt HTC Sensation vanaf de eerste keer opstarten de applicatie “Laat Zien”. Het is een omvangrijk introductieprogramma tot alle facetten van het gebruik van de telefoon. Niet helemaal nieuw in Sense maar wel het vermelden waard is de optie “snel instellen” die HTC toevoegde aan het pulldown menu. Voorheen verschenen daar de meldingen en de laatste geopende applicaties, nu biedt een tweede tabblad snel toegang om Wifi, hotspot, het mobiele netwerk zelf, Bluetooth, of GPS in of uit te schakelen.

Een van de meest opvallende vernieuwingen is het lock-screen. Normaal gesproken “sleep” je de halve ring onderin het scherm naar boven en vervolgens draait een carrousel aan verschillende homescreens tot het laatste geopende homescreen klaar staat voor gebruik. In het nieuwe Sense kan je de homescreens in één richting blijven ronddraaien,sterker, geef je een “zwiep” aan het scherm dan toont het toestel een op hol geslagen high-tech draaimolen van homescreens.

Maar je kan het toestel ook openen terwijl je een specifieke toepassing start. Dat doe je door de applicatie naar keuze naar het midden van de ring te slepen. De camera bijvoorbeeld, kan je zo sneller dan ooit opstarten, maar je bent ook met één vingerveeg in je mailbox. Dat werkt snel, soepel en praktisch: je hebt niet meer het gevoel dat je het toestel eerst “bedrijfsklaar” moet maken voor je een app kunt starten, je kan direct aan de slag.

Verder is in het nieuwe HTC Sense de Accuweather uitgebreid naar een schermvullende animatie die de weersituatie dynamisch verbeeldt terwijl een stemmig aanzwellend synthesizergeluid de sfeer nog verder moet ondersteunen. Het is een aardige gimmick waarvan ik vermoed dat je er snel op uitgekeken bent. De geluidseffecten kan je overigens eenvoudig uitschakelen.

Snelheid en geheugen
Door het toestel bijna noodgedwongen uit te rusten met een dualcore processor – anders doe je in de marketing van dit high-end segment tegenwoordig niet meer mee – roept HTC natuurlijk ook de vergelijking met de concurrentie over zich af. In een andere review heb ik al eens met plezier verwezen naar de uitgebreide benchmark tests van collega Arnoud Wokke van Tweakers: wie wil zien hoe de krachtmeting van de nieuwste dualcore toestellen uitpakt kan hier terecht.

Wat merk je in de dagelijkse praktijk van het verschil tussen deze snelheidsduivels? Heel eerlijk gezegd vallen de onderlinge verschillen niet enorm op. De HTC Sensation en Samsung Galaxy S II zijn beiden sneller dan Android telefoons die niet op een dualcore draaien, maar dat betekent zeker niet dat die merkbaar traag zouden zijn: zo kan ik ook met de Sony Ericsson Arc nog altijd prima aan de slag zonder ongeduldig te worden, en ook de Desire HD of de nieuwe Desire S zijn bepaald geen straf om mee te werken.

Wat dat betreft doet de race denken aan de tijd dat de eerste toestellen die met WAP of later met Bluetooth werden uitgerust: iedereen moest en zou het erop hebben, of het nu nodig was of niet. Maar om een klein verschil te benoemen: een spelletje als Angry Birds start iets sneller op bij de Galaxy S II dan bij de Sensation - en dat zie je alleen als je ze parallel start.

Wat een merkbaarder en zelfs verbazingwekkend verschil is tussen beide toestellen is het interne geheugen. Samsung levert de Galaxy S II met een royale 16GB intern geheugen, waar HTC de Sensation beperkt tot 1GB, waarvan in de praktijk 550MB beschikbaar is voor de gebruiker. En er wordt weliswaar standaard een 8GB microSD meegeleverd, maar toch voelt het wat overdreven zuinig bij een high-end smartphone als deze.

Nog geen conclusie
Dit is een preview en al is het weer een flink stuk proza geworden, vind ik het toch nog te vroeg voor een conclusie. De praktijk leert dat je eerst een paar weken met een toestel moet werken voor het zijn positieve en negatieve eigenaardigheden blootgeeft.

Maar sta je aan de vooravond van je contractverlenging (een inmiddels vertrouwde Hollandse traditie) en dus in de startblokken om een keuze te maken tussen een van de meest recente dualcore toestellen, dan moet ik je om te beginnen nog even wijzen op m’n eerdere reviews van de LG 2X Speed en de hier vaak aangehaalde Samsung Galaxy S II (de LG is inmiddels terug naar z’n baas en kan ik er dus minder makkelijk “bijpakken” om op punten te vergelijken).

Een voorlopige conclusie zou zijn dat je met de HTC Sensation zeker geen miskoop kunt doen. Ten opzichte van de Galaxy S II is hij merkbaar zwaarder, het scherm is wat minder flamboyant, de camera lijkt iets minder te presteren, hij is een fractie trager en hij heeft extreem veel minder intern geheugen. De HTC Sense interface is zo compleet dat het soms bijna overdadig aandoet, maar ik weet dat velen juist daar enorm aan hechten en minder goed overweg kunnen met Samsung’s TouchWiz.

De behuizing geeft de Sensation met zekerheid een heel wat robuuster karakter, meer het gevoel dat het toestel “tegen een stootje kan” dan de Galaxy S II, die weer bijna onmerkbaar licht in de binnenzak van je jas met je meereist. De HTC Sensation ligt stabiel en evenwichtig in de hand, is bijzonder prettig in gebruik en zeer uitgebreid in zijn praktische mogelijkheden, ook om het toestel te personaliseren. Ten overvloede: ook de HTC Sensation beschikt over krasvrij glas en over een goede geluidskwaliteit, ook op de speaker. Mocht je uit beide toestellen willen kiezen zal het eerder om je persoonlijke smaak en gevoel gaan, dan om specifieke technische verschillen.

Update: Voorlopig zal het hierbij moeten blijven. Het PR bureau van HTC heeft de Sensation helaas op zo kort mogelijke termijn nodig voor de volgende reviewer. Wellicht dat de lezers hieronder melding kunnen maken van hun bevindingen met de Sensation, zodat wie nog twijfelt uit die ervaringen kan putten.

Over de auteur: Marc Wielaert