Nieuws
26 oktober 2006 - Ron Smeets

Prepay tegoed als betaalmiddel en inkomstenbron

In Uganda kwam Nokia blogger Jan Chipchase onlangs een inventieve manier tegen waarbij de lokale bevolking, vooral in afgelegen gebieden, elkaar betalen met behulp van prepay tegoeden en een tussenpersoon die een mobiele telefoon heeft.

De werking van dit zelfbedachte betaalsysteem is misschien niet bijzonder efficiënt, maar het functioneert wel. Stel, een dorpeling moet 5 dollar betalen aan iemand die vier dorpen verderop woont. Zonder auto of bank in de buurt wordt dat een lastige onderneming.

In het dorp van de ontvanger van het geld werpt iemand, die een mobiele telefoon heeft, zich op als tussenpersoon voor deze transactie. De betalende dorpeling koopt vervolgens prepay tegoed (bijvoorbeeld 6 dollar) dat hij laat bijschrijven op het tegoed van de tussenpersoon. Die haalt zijn provisie er weer van af en betaald het restant uit aan de ontvangende partij, die daarmee zijn geld binnen heeft zonder dat hij daarvoor ver hoefde te reizen of een (dure) bank moest inschakelen.

Als de tussenpersoon eenmaal zijn ‘naam’ gevestigd heeft, dan ontvangt hij natuurlijk meer beltegoed dan dat hij zelf kan en wil verbruiken. Hij gebruikt dat dan weer om anderen, tegen een vergoeding die net even iets hoger is dan het beltarief, in zijn dorp die geen (mobiele) telefoon hebben, te laten bellen.

Op deze manier wordt de tussenpersoon een soort van mini telco of telefooncel voor zijn regio.Gerelateerde links:
Toestelfabrikanten boos op 'particuliere' resellers
25 miljoen US mobieltjes worden betaalmiddel
Daklozen steeds vaker mobiel bereikbaar
Naaktfoto's in ruil voor beltegoed
Gestolen mobieltjes als betaalmiddel
Prepay kaarten financieren gevangenis
SIMple goedkoop bellen op vakantie
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.