Nieuws
10 november 2008 - Ron Smeets

Prepaid bellen kan 70% goedkoper

PERSBERICHT – Handige prepaid-bellers kunnen tot 70% op hun belkosten besparen wanneer zij wisselen van aanbieder. Dat blijkt uit een onderzoek van prepaid-vergelijk.nl naar de prijzen en voorwaarden van de grootste prepaid-aanbieders in Nederland.

Uit het inventariserende onderzoek van prepaid-vergelijk.nl volgt dat er nog steeds flinke verschillen bestaan tussen de kosten van de verschillende operators. Simyo biedt op dit moment het laagste minuuttarief (10 eurocent). Vodafone, KPN, T-Mobile en Telfort hanteren standaard een tarief dat met 35 eurocent 3,5 keer zo hoog is. Tele2, Hema en Lowcall volgen Simyo op de voet met een minuuttarief van 14 eurocent. Lowcall rekent als enige van deze vier aanbieders geen starttarief en is daardoor vaak de goedkoopste aanbieder.

Het sms-tarief verschilt zelfs nog meer van elkaar. Bij Rabo Mobiel SMS kost het versturen van een sms-bericht 5 eurocent. Bij T-Mobile, Vodafone en KPN betaal je voor hetzelfde korte berichtje 23 eurocent. Een verschil van 360%!

Voor prepaid-bellers loont het daarnaast om te kijken naar de houdbaarheid van het beltegoed. Bij vrijwel alle aanbieders vervalt het beltegoed indien er in een bepaalde periode geen opwaardering plaatsvindt.  Zo vervalt bij Simyo het beltegoed al na 9 maanden niet opwaarderen. Bij de meeste andere aanbieders is het beltegoed 12 tot 15 maanden houdbaar zonder op te waarderen. Bij Ay Yildiz is er geen minimale opwaardeerfrequentie, maar daar dien je eens per 6 maanden een gesprek te voeren. 

Het wisselen van prepaid-aanbieder is erg eenvoudig. Omdat er geen opzegtermijn is kan er vrijwel direct gewisseld worden. Bij wisselen vervalt wel het beltegoed, dus in het algemeen is het raadzaam om te wisselen als het beltegoed bijna op is. Bij het wisselen van prepaid-aanbieder is nummerbehoud mogelijk.

In 1997 werd prepaid-bellen in Nederland geïntroduceerd door Libertel, het huidige Vodafone. Na een explosieve groei bellen nu miljoenen Nederlanders met een prepaid. Bij prepaid betaal je geen abonnementskosten. In het algemeen betaal je prepaid vooraf. Tegenwoordig zijn er ook varianten met de kenmerken van prepaid waar betaling achteraf mogelijk is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.