Accessoires
15 februari 2011 - Marc Wielaert

Powermat: praktisch en milieuvriendelijk

Powermat presenteert tijdens het Mobile World Congres een aantal nieuwe en bovendien kleurrijke producten om niet alleen je mobiele telefoon draadloos mee te laden. Powermat probeert steeds verder in ons leven door te dringen, niet alleen omdat het praktisch is, maar volgens het bedrijf ook omdat de powermat milieuvriendelijk is: de powermat verbruikt geen stroom als hij geen accu laadt.

Powermat zegt voor vrijwel iedere telefoon een back-cover of hoesje te hebben waarmee de accu draadloos kan worden geladen. Voor wie het fenomeen nog niet kent: je legt de telefoon - voorzien van zo'n aparte cover of hoes - op de powermat en de accu van het toestel wordt zonder tussenkomst van een snoertje opgeladen. Er zijn inmiddels diverse laadstations op de markt, voor één tot drie verschillende telefoons.

Op bovenstaande foto zie je behalve de powermat voor drie toestellen ook al een van de nieuwe producten, de "universal powercube receiver". Toen ik op de stand werd rondgeleid kreeg ik er even één te leen om m'n mobiele telefoon mee op te laden, via de micro-USB. Deze "powercube" is een handige stap tussen de powermat en de telefoon: een draagbare accu die je mobiele telefoon onderweg tot vier keer toe van stroom kan voorzien.

Die powercubes zijn verkrijgbaar in zwart en wit, maar het bedrijf heeft inmiddels ontdekt dat er ook een markt is voor producten in aparte kleuren. Met name voor de iPhone brengt Powermat nu een aantal hoesjes in verschillende hippe tinten, waarmee het overigens direct aardiger oogt dan het standaard zwarte hoesje - bovendien kan je dankzij Powermat nu ook al pronken met een witte iPhone 4 ;-)

Maar Powermat wil verder dan het basisstation voor thuis, bijvoorbeeld naar de kantooromgeving. Het bedrijf presenteerde diverse producten voor kantoor, waarbij de aan het bureau aangebrachte laadstation wat minder origineel is dan de een aparte kantoorlamp met een laadmogelijkheid in de voet.

Nog verder dan kantoor zijn er inmiddels al stoelen voor in de wachtruimtes van vliegvelden, waar de reiziger even zijn telefoon - of ander van een laadmogelijkheid voorzien toestel - kan opladen. Zelf zou ik in zo'n openbare situatie denk ik eerder de voorkeur geven aan een "powercube" in m'n binnenzak, maar als het rustig is of je je toestel goed in de gaten kunt houden is het natuurlijk wel praktisch.

En dan heeft Powermap nog de samenwerking gezocht met General Motors, zodat je je device straks ook voor- én achterin kunt opladen in een Chevrolet of Opel...

Ook wil Powermat nog laten zien dat het de markt nog verder wil veroveren door het gamma van producten verder uit te breiden naar bijvoorbeeld camera accu's zoals die van Cisco's Flip camera.

Afgezien van het feit dat het praktisch is en iedere ondernemer gek is op omzet, is er nog een hoger doel. Powermat laat weten dat er jaarlijks alleen al in de VS vier miljard dollar in rook opgaat door laders die doelloos in het stopcontact steken tot ze weer worden gebruikt. Volgens Powermat kunnen van die energieverspilling tussen de twee en vier miljoen huishoudens een jaar van energie worden voorzien. Het besparen van die hoeveelheid energie zou zelfs 1% van de jaarlijkse CO2 uitstoot schelen - maar het zal nog wel even duren voordat al die laders zijn vervangen voor een powermat...

Om te bewijzen dat de powermat geen energie verbruikt als er geen accu mee wordt opgeladen was er zelfs een meetstation neergezet, dat inderdaad keurig 0 aangaf op het moment dat de telefoon van de oplader werd gehaald. Zo krijgt de kameleon die was ingezet om het nieuwe kleurengamma te promoten, ook nog een symbolische waarde voor het milieuvriendelijke aspect van dit product.

Over de auteur: Marc Wielaert