Toestellen
08 oktober 2012 - Ron Smeets

Portofoons lijken steeds meer op smartphones, uhhm, uit 1999

Vanochtend viel een persbericht met een opmerkelijke titel in mijn mailbox. Nu is dat op zich niets vreemds omdat PR buro's er alles aan doen om een persbericht op te laten vallen, maar deze vond ik 'leuk genoeg' om er een artikel aan te wijden.

Selecsys meldt namelijk dat portofoons steeds meer een smartphone worden. Het zou gaan om de nieuwe Motorola portofoon, de SL 4000. Wat een nonsens!

Letterlijk zegt het persbericht over dat toestel: "Portofoons en smartphones lijken steeds meer op elkaar. Zowel het uiterlijk, het gebruik als de functionaliteiten komen samen.". Tsja, kijkend naar de foto van de Motorola SL 4000 dan moet ik inderdaad toegeven dat die wel wat weg heeft van een smartphone. . . uit 1999 ;-)

Als Selecsys echt van mening is dat Motorola SL 4000 portofoon op een smartphone lijkt dan bellen zij waarschijnlijk nog met een Ericsson R380. Met dichtgeklapt keypad heeft die inderdaad wel wat weg van de Motorola portofoon. Ze hebben beiden nog een dikke, uitstekende, antenne uit de jaren 90 ;-) Kijk zelf maar even naar de twee kiekjes van deze toestellen, onderaan dit bericht. En er zullen ongetwijfeld nog wel een aantal 'prehistorische' (smart)phones te vinden zijn die op de SL 4000 van Motorola lijken.

Maar er staat nog meer nonsens in het persbericht. Arend Massier beweert namelijk dat de zogenaamde man-down-functie momenteel alleen nog voorbehouden is aan professionele portofoons en mobilofoons. Hij zegt ook: "Ik kan me heel goed voorstellen dat een smartphone binnenkort een 'man-down'-functie heeft". Uhhm, Arend, kijk eens naar, onder andere, de 'smartphones' van Sonim. Die hebben zo'n functie al een tijdje. Kortom, dit persbericht is weer eens een typisch voorbeeld van PR nonsens om een product wat op te leuken. 

De Motorola SL 4000: SL4000

De Ericsson R380: Ericsson-R380

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.