Accessoires
29 maart 2006 - Ron Smeets

Portable Navi met land- en zeekaarten

Garmin, een van de marktleiders op het gebied van portable navigatiesystemen brengt in Mei twee nieuwe modellen uit die zowel op het land als op de zee te gebruiken zijn.

De GPSMAP 378 en 478 kunnen voorzien worden van diverse land- en zeekaarten. Daarnaast worden de landkaarten ook uitgerust met informatie over de diepte van duizenden meren. Handig als je met je zeilboot op stap gaat.

De digitale kaarten worden geleverd door NavTEQ, wat betekent dat de toestellen in vrijwel heel de wereld de gebruiken zullen zijn.

Dankzij de optionele GXM30 antenne kunnen beide devices ook 'aangesloten' worden op de digitale satellietradio, XM Satellite, voor achtergrondmuziek, maar ook actuele weerkaarten en -data van de NEXRAD radar. Omdat deze navigatiesystemen ook op het water te gebruiken zijn heeft GARMIN ze ook meteen waterproof gemaakt. Ze kunnen zonder problemen een half uur in water van een meter diep blijven liggen. OK, gaan ze overboord, dan heb je een probleem, maar je hoeft je dus geen zorgen te maken over die ene golf die over de boeg van het schip slaat en tijdelijk het dek, en je Navigator, onder water zet.

De twee nieuwe Garmin's gaan zo rond de 1000 Euro kosten. Voor de optionele antenne mag je nog eens ruim 200 Euro extra reserveren.Gerelateerde links:
Twig GPS phone met NavTeq navigatie
Siemens' multimedia navigatie GSM
Navigator met stemherkenning
Onthulling nieuwe TomTom's tijdens de CeBIT
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.