Nieuws
10 maart 2011 - Ron Smeets

Populairste mobiel internet OS'en: iOS, Symbian en Android

De statistici van Icrossing uit Engeland hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphone OS'en door mobiele internetters over de hele wereld en, kijkend naar de resultaten in 14 grote landen plus Nederland, daaruit blijkt dat iOS, Symbian en Android overduidelijk het meest gebruikt worden.

Toch zijn er ook nog wel wat verrassingen. Zo doet BlackBerry het vooral goed in de VS en Engeland. In beide landen neemt RIM's smartphone OS de tweede plek in met respectievelijk 28% (VS) en 36% (UK). Nokia, of Symbian, is nog altijd koning in landen als Barzilë (47%), Egypte (80%), India (71%), Rusland (47%) en China (59%). In Nederland heeft Symbian momenteel nog zo'n 11% marktaandeel.

In de 'Westerse' wereld is Apple, of iOS, de onbetwiste nummer 1. In Nederland heeft het iPhone OS een marktaandeel van 51%. Het populairst is iOS in Australië (74%) en Frankrijk (64%). In de VS moet Apple het doen met 'slechts' 35% marktaandeel onder mobiele internetters. Android is in veel landende nummer 2 of 3 (Nederland 25%), maar nog vrijwel onzichtbaar in de landen rond de Middellandse Zee. In Zuid Korea daarentegen, heeft Android een marktaandeel van 84%. Andere opvallende zaken zijn de derde plek van Sony Ericsson (met diens eigen OS) in Rusland (12%) en India (5%) en de tweede plek van Samsung (Bada?) in Brazilië (21%) en Tunesië (17%).

Hieronder staat een grafiek van Icrossing, maar wil je een grotere, en beter leesbare, versie bekijken, volg dan deze link. Mobile-OS-Market-Share-2

Een andere interessante grafiek in dit kader is afkomstig van StatCounter. Hun servers hebben op basis van 15 miljard mobiele webpagina's, verdeeld over 3 miljoen sites, berekend hoeveel dataverkeer door de diverse smartphone OS'en gegenereerd wordt. De grafiek toont het verloop van het mobiele dataverkeer tussen februari 2010 en februari 2011. Daarin is te zien dat Symbian nog steeds het meeste dataverkeer genereert (ruim 30%), gevolgd door iOS (24.5%), Android (15.1%) en BlackBerry (14.5%). De 'rest' (waaronder Sony Ericsson en Samsung) genereren ongeveer evenveel mobiel dataverkeer (ca 5%). StatCounter-February201112

Een grotere versie van deze grafiek kun je hier bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.