Nieuws
21 november 2013 - Nichal Joosse

Populaire mediaspeler Winamp stopt vanaf 20 december

Wellicht een pijnlijk moment voor sommige mensen, maar het gaat - misschien een beetje onverwachts - toch gebeuren: de populaire mediaspeler Winamp stopt ermee. Al 15 jaar lang gebruiken behoorlijk wat mensen wereldwijd Winamp, tegenover mediaspelers als Windows Media Player, iTunes en RealPlayer. Vanaf 20 december zal de dienst stoppen: niet alleen de website en de desktopversie stoppen ermee, maar ook alle webdiensten en apps van Winamp. Wanneer je echt een groot fan bent van Winamp, kun je de apps en/of de desktopversie natuurlijk gewoon nog blijven gebruiken, maar deze zal geen ondersteuning meer krijgen van AOL, het bedrijf achter Winamp. 

Winamp ontstond in 1997 dankzij twee studenten. In de tijd dat het downloaden van mp3'tjes populair werd, groeide ook de populariteit van Winamp. Zonder enige moeite konden gebruikers hun gedownloade mp3'tjes afsplen met het programma. Het bedrijf achter Winamp, Nullsoft, werd in 1999 overgenomen door AOL. De concurrentie op het gebied van mediaspelers is moordend, maar Winamp wist veel gebruikers aan zich te binden.

Ook toen smartphones en tablets in opkomst waren, bleef Winamp niet achter en kwam de mediaspeler met speciale apps voor de verschillende mobiele platforms. Maar nu lijkt er toch een eind te komen aan de muziekdienst, al is de reden hiervoor voor mij nog niet helemaal duidelijk. Wat ik wel weet, is dat ik Winamp jarenlang heb gebruikt en dat ik het heel stiekem wel ga missen, al gebruik ik tegenwoordig iTunes vanwege mijn iPhone.

Heeft u Winamp wel eens gebruikt of bent u nog steeds een trouwe Winamp-gebruiker? Ik hoor het graag in de reacties! 

Over de auteur: Nichal Joosse