Nieuws
04 augustus 2011 - Ron Smeets

Poll: Android verreweg het meest begeerde smartphone OS

De afgelopen weken stelde ik onze lezers de vraag welk OS zij zouden gaan kiezen bij de aanschaf van een nieuwe smartphone. In totaal ontvingen wij ruim 3300 stemmen. Na het 'ontdubbelen' van de stemmen die door sommige lezers (het aantal stemmen per IP adres) meerdere keren uitgebracht werden, vooral op MeeGo ;-)), bleven er zo'n 2900 stemmen die ik heb laten meetellen in de uiteindelijke uitslag.

Het 'winnende' OS is niet echt verrassend te noemen. Android kreeg meer dan 40% van alle stemmen. De strijd om de tweede plek was veel 'spannender'.

Windows Phone, iOS en MeeGo streden om die tweede plek. Het Microsoft (en Nokia) OS kwam uiteindelijk als 'winnaar' van die strijd uit de bus. Van de 2910 uitgebrachte stemmen koos 15.4% voor Windows Phone, 14.6% voor iOS en 13.2% voor MeeGo. Natuurlijk moet ik bij dit soort polls altijd een slag om de arm houden maar onder onze lezers kunnen we toch wel concluderen dat Android het meest populaire OS is. De populariteit voor Windows Phone is misschien wel opvallend te noemen aangezien dat (nog) niet strookt met de verkoopcijfers van smartphones met dat OS. Wellicht dat de invloed van Nokia daar nu al een rol in speelt waardoor velen al rijkhalzend uitkijken naar de eerste Finse Windows Phone toestellen. Diverse, internationale, analisten hebben de afgelopen maanden ook al grote successen voor Windows Phone voorspeld. De tijd zal het leren.

De dalende populariteit van BlackBerry komt daarentegen wel weer overeen met de eveneens dalende verkoopcijfers van deze toestellen, wereldwijd. Het succes van MeeGo in deze poll zal voor een deel te maken hebben met de samenstelling van onze bezoekcijfers. Veel Mobile Cowboys lezers zijn nu eenmaal tech-savvy high-end smartphone gebruikers. De vijfde plek van Symbian komt mijns inziens ook redelijk overeen met de werkelijkheid. Enfin, oordeel zelf maar en als je wilt reageren, doe dat dan vooral ook ;-)))

De compelte uitslag van onze 'Smartphone OS poll':
Welk OS kies jij bij de aanschaf van 'n nieuwe smartphone?
1. Android: 1167 Stemmen (40.1%)
2. Windows Phone: 449 (15.4%)
3. iOS: 424 (14.6%)
4. MeeGo: 385 (13.2%)
5. Symbian: 226 (7.8%)
6. BlackBerry: 149 (5.2%)
7. WebOS: 83 (2.8%)
8. Bada: 27 (0.9%)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.