Nieuws
13 oktober 2009 - Richard Otto

Politie Noord Holland zet Layar in


De politieregio Noord-Holland Noord is het eerste korps in de wereld die de Layar applicatie toepast. Het serviceconcept van het politiekorps Noord-Holland Noord is één van de thema’s die hoog op de agenda staan.

Doelstellingen zijn: betere kwaliteit van dienstverlening en een hogere klanttevredenheid. Om dit te realiseren heeft het politiekorps een paar innovaties op het gebied van dienstverlening / service gerealiseerd. Waaronder het beter vindbaar en bereikbaar maken van politiebureaus in Noord-Holland Noord. Middels de inzet van Layar is dit mogelijk, hiermee laat het korps zien dat mobiel ook zeer goed toepasbaar is voor non-profit organisaties, door One Shoe mobile ook wel mobiel dienstverlening genoemd.

Vanuit de andere korpsen is er veel belangstelling om ook hun politiebureaus binnen de applicatie te ontsluiten. De verwachting is dan ook dat een flink aantal korpsen de toepassingen van Layar onderkennen en aansluiten.

Layar, ook wel bekend als augmented reality. De mobiele telefoon is via Layar een handige locatie zoeker. De applicatie Layar plaatst als het ware een laag (layer) met digitale informatie over het beeldscherm van de telefoon heen. Met behulp van GPS wordt er vervolgens via het beeldscherm informatie gegeven over de dichtstbijzijnde locaties. Voor de politiekorps van Noord-Holland Noord zijn het de dichtstbijzijnde politiebureaus dat zichtbaar wordt op de mobiele telefoon.

Binnen de Layar applicatie van de Politiekorps Noord-Holland Noord is er aanvullende informatie over de verschillende locaties te vinden, zoals het adres, een foto van het politiebureau en ook is het mogelijk om direct te bellen met het desbetreffende politiebureau of bij spoed 112. Daarnaast kan er ook een routebeschrijving gemaakt worden naar de gekozen locatie. Je staat bij het Waagplein in Alkmaar en je zoekt op ‘politiebureaus binnen een straal van 15 km’. Je vindt het bureau op 1,3 km afstand (voorbeeld) en je ziet in welke richting je moet gaan. Via Google Maps word je naar het bureau geleid. Zo nodig kan de straal van 15 km naar eigen wens vergroot worden. Kortom heel flexibel en toegankelijk.

“Deze toepassing kan ook de informatievoorziening aan burgers in Noord-Holland Noord verbeteren. Wij zijn immers zeer nadrukkelijk bezig met bereikbaarheid en de dienstverlening aan de bureaus. Wij kunnen op een eenvoudige manier onze bureaus ‘ontsluiten’. Deze toepassing sluit prima aan bij ons serviceconcept. Met een geringe investering laten we zien dat de politie voorop loopt met de nieuwste technologische toepassingen die bijdragen aan onze service”, aldus Armando Jongejan informatiemanager bij het politiekorps Noord-Holland Noord.

De Layar toepassing is op dit moment alleen mogelijk in gebruik op alle toestellen met het besturingssysteem van Android. Voor de iPhone (Apple) is Layar op korte termijn te verwachten en deze is dan ook beschikbaar in de Appstore. De gebruikers kunnen de Layar toepassing voor beide besturingssystemen gratis downloaden. "Layar zal volgend jaar ook op andere besturingssystemen gaan verschijnen, wat ervoor gaat zorgen dat Layar een nog groter bereik gaat krijgen. De organisaties die nu een eigen Layer gaan ontwikkelen zullen dus mee gaan groeien met de zeer vooruitstrevende toepassing van Layar.", aldus Ronald de Groot van One Shoe mobile.

Toekomstige ontwikkelingen
Layar biedt de mogelijkheid om vanuit een weergegeven locatie te navigeren naar URL, waarin meer informatie over de locatie gepresenteerd kan worden. Deze links kunnen verwijzen naar een mobiele website van de politie (Noord-Holland Noord). Een paar voorbeelden: veel gestelde vragen; ik wil aangifte doen; de elektronische afsprakenagenda, kunnen worden aangeboden, evenals het ontsluiten van Amber Alert, het zijn slechts een paar mogelijkheden.