Nieuws
12 juli 2016 - Ron Smeets

Pokémon GO; het zou verboden moeten worden! De nieuwe mobiele gamehype leidt wereldwijd al tot overlast

Ineens was ie er, de nieuwe grote smartphone game hype van 2016: Pokémon GO. Officieel is de game nog niet overal ter wereld op iPhones en Android toestellen te installeren, al dan niet via een omweg, maar in de eerste week zijn er al heel wat meldingen van overlast opgedoken. Pokémon 'jagers' die in grote getale bij elkaar komen, zomaar overal binnenlopen, door tuinen banjeren en zelfs nietsvermoedende omstanders lastigvallen. Stevent de game af op een verbod? Of toch niet?

In amper een week tijd lijkt vrijwel de hele smartphone game wereld in de ban geraakt te zijn van Pokémon GO. Een combinatie van een spel en augmented reality. Het doel van de game is hetzelfde als 20 jaar geleden. Probeer zo snel mogelijk alle 150 Pokémons te vangen. Toen waren het de kaarten die gekocht en verzameld konden worden. Vervolgens duelleerden spelers om Pokémons van elkaar af te 'snoepen', of ze ruilden de dubbele kaarten. Nu moet je met je smartphone op zoek naar de poppetjes die op willekeurige plekken in de zoeker van je camera verschijnen en vervolgens tijdens een 'gevecht' gevangen kunnen worden.

Zoals gezegd zijn de afgelopen dagen al heel wat meldingen opgedoken van Pokémon GO spelers die de poppetjes ergens zien verschijnen en er vervolgens op af stormen. Het probleem is echter dat de makers de Pokémons laat verschijnen op relatief willekeurige locaties, gebaseerd op GPS coördinaten. Tsja, en dat kan dus ook ergens binnen zijn, bij iemand in de tuin, op een kantoor of andere plekken waar je normaliter niet kan of mag komen. Persoonlijk vind ik het nog niet zo'n probleem wanneer de poppetjes in een tuin verschijnen, maar in theorie is het ook mogelijk dat je er ineens eentje tegenkomt in de buurt van gevaarlijkere plekken. Denk aan spoorlijnen en auto(snel)wegen. Al neem ik aan dat de makers daar wél rekening mee houden.

UPDATE (23u10): Inmiddels hebben ProRail en Veilig Verkeer Nederland al officiele waarschuwingen gepubliceerd om de Pokemons in de buurt van het spoor en snelwegen toch vooral links te laten liggen.

Neemt niet weg dat de klachten zich de afgelopen dagen behoorlijk beginnen op te stapelen. Er zijn zelfs voorbeelden van Pokémon GO spelers die ziekenhuizen 'bestormen' en in kamers opduiken waar patiënten liggen. Dat gaat natuurlijk wel wat te ver. Het zal mij benieuwen hoeveel erger het nog wordt voordat er echte ongelukken gebeuren

Enfin, zeg het maar. Moet Pokémon GO, zoals het nu werkt, verboden worden? Dat gaat misschien ook wat te ver, maar ik ben wel van mening dat de makers van het spel rekening zullen moeten gaan houden met de plekken waar ze de Pokémons laten verschijnen. Gelukkig is dat in deze digitale tijd snel en relatief makkelijk te regelen middels een update van de game.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant