Geruchten
24 februari 2010 - Dennis De Vries

Playstation en Xbox op één Sony Ericsson?

Twee grote console fabrikanten die verbeten strijden om het grootste marktaandeel en hun fans die elkaar in een eindeloze welles-nietus discussie voortdurend voor rotte vis uitmaken. Dat is in een notendop de 'Console War' tussen de xBox 360 en Playstation 3. Sinds het MWC in Barcelona lijkt er ineens vrede in zicht.

Windows Phone 7 Series werd met veel bombarie gelanceerd op het MWC. Eén van de pijlers van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is de integratie van xBox Live. De online component van Microsofts game console wordt stevig verankerd in het mobiele besturingssysteem. Gamers kunnen daardoor hun statistieken checken, vergelijken en via het netwerk mobiele games tegen elkaar spelen.

Een dag voordat dit bekend werd hield Sony Ericsson een persconferentie waarin CEO Howard Stringer meldde dat Sony Ericsson nauwer ging samenwerken met Sony. Anders gezegd: Playstation Network, de online component van Sony's Playstation 3, wordt beschikbaar op Sony Ericsson toestellen. Niet heel gek, aangezien de toestellen van de Fins/Japanse fabrikant de laatste tijd al wat trekjes van de console begonnen te vertonen. De 'XrossMediaBar' (XMB) als mediamenu was de eerste stap, maar de Aino bood zelfs Remote Play.

De zogenaamde Next-gen consoles maken dus de stap naar mobiele telefoons. Wordt dit het volgende front in de oorlog? Terug naar Microsoft. De presentatie op het MWC werd afgesloten met een lijst van 'partners', fabrikanten die toestellen gingen ontwikkelen voor Windows Phone 7. Eén van de namen die viel was Sony Ericsson. Er komt een Sony Ericsson die draait op Windows Phone 7. Ooit. En de vraag is dan welk game-platform er wordt ondersteund.

Het antwoord: beide.

Maarten Sonneveld van Windows Phone Nederland was er tijdens een briefing op het MWC heel duidelijk in. Xbox Live wordt niet uit het besturingssyteem gehaald. Voor niemand. Ook niet voor Sony Ericsson. Sony Ericsson gaf, toen we het op het MWC vroegen, te kennen dat er nog gekeken moet worden naar hoe één en ander geimplementeerd ging worden. Maar om xBox Live kunnen ze moeilijk heen. Ondertussen meldt technologie-site TechRadar dat Microsoft opmerkelijk genoeg open staat voor het Playstation Network. Dat levert dus één op toestel dat toegang biedt tot zowel xBox-live als Playstation Network. Wie had dat twee jaar geleden gedacht?

Dat is voornamelijk leuk nieuws voor de hardcore gamers die thuis twee consoles hebben staan. Maar mocht dit allemaal waar zijn, dan is het goed dat beide fabrikanten mobile gaming dusdanig interessant vinden dat ze bereid zijn gezellig naast elkaar op één apparaat te staan. De console war is voorbij, nu wordt het interessant. Let the games begin!

Over de auteur: Dennis De Vries