Entertainment
08 september 2009 - Ron Smeets

PlayNow Plus exclusief bij T-Mobile

Sony Ericsson en T-Mobile introduceren vandaag PlayNow Plus in Nederland. De service, die een jaar geleden voor het eerst in de Scandinavische landen gepresenteerd werd, biedt klanten van T-Mobile die een Sony Ericsson W995 in combinatie met een Relax150 abonnement aanschaffen een ongelimiteerd aantal muziekdownloads uit de online muziekwinkel van Sony Ericsson. Je betaalt dan nog €89,95 voor het toestel. UPDATE (11u35): Er is nog wat onduidelijkheid over de toestelprijs. Volgens Sony Ericsson zou je het toestel in combinatie met bovengenoemd abonnment voor 0 Euro erbij krijgen. De Shop van T-Mobile zegt echter iets anders, Zie ook deze link. Het toestel alleen gratis is als je een web'n'walk abbo (€9,95 p/m) erbij neemt.

Vanaf oktober wordt de dienst ook aangeboden in combinatie met de nieuwe Sony Ericsson Yari. Klanten van T-Mobile krijgen de eerste zes maanden gratis toegang tot de ongelimiteerde download service PlayNow Plus. Daarna kunnen ze zelf bepalen of ze de dienst willen blijven gebruiken voor €9.95 per maand.

Natuurlijk moet je wel rekening houden met de data-kosten en dus is het verstandig om meteen een web'n'walk data abonnement van €9,95 of €14,95 erbij af te sluiten zodat je achteraf niet voor vervelende verassingen (lees: hoge rekeningen) komt te staan. Jammer dat T-Mobile er niet voor gekozen heeft om de service en het toestel direct zo compleet mogelijk aan te bieden. Op de webshop staat het wel als aparte aanbieding erbij vermeld (zie screenshot hieronder), maar daar moet jij of de lokale T-Mobile verkoper in de shop dan wel zelf even aan denken.

Als je de W995 met PlayNow Plus service koopt dan staan de 1000 populairste songs uit de Sony Ericsson Music Store, waar muziek van alle grote platenlabels (waaronder EMI, Sony Music, Warner en Universal) standaard al op het toestel. Dat scheelt in ieder geval een hoop download tijd, al zal natuurlijk niet iedereen dezelfde muzieksmaak hebben. Kwestie van opschonen en bijwerken dus ;-)

Mocht je na zes maanden gratis gebruik te hebben gemaakt besluiten om het PlayNow Plus abonnement van €9,95 niet te verlengen, dan mag je de 100 meest afgespeelde songs behouden. Zet je het PlayNow Plus abonnement na 1 jaar stop, dan mag je 200 songs behouden, na 1,5 jaar is dat 300, na 2 jaar 400 enzovoort (100 songs per half jaar dat je een PlayNow Plus abonnement gehad hebt). De rest van de songs die je gedownload hebt raak je weer kwijt. Alle muziek die je mag behouden na afloop op opzeggen van het abonnement is wel DRM-vrij.

Tel je alles bij elkaar op dan lijkt de dienst toch redelijk duur. Na zes maanden betaal je namelijk €19,50 (Relax150) + €9,95 (PlayNow Plus) + €9,95 (wwb'n'walk Standaard). Dat is samen toch maar effe €39,40 per maand. OK, je kunt daarvoor dan wel ongelimiteerd muziek downloaden, maar toch. Ik vraag me af hoeveel mensen dat gaan doen. In alle eerlijkheid moet ook gezegd worden dat je deze diensten natuurlijk niet moet vergelijken met de gratis (illegale) muzien download business. En dan is het natuurlijk een prima manier om voor relatief weinig geld altijd de laatste en je favoriete muziek te kunnen dowloaden. Voor €9,95 per maand kun je bij iTunes (iPhone) nog geen 10 nummers of net 1 album downloaden. Nokia introduceerde onlangs samen met Hi de Comes With Music Service. Die kost ook 9.95 per maand, in combinatie met een toestel en abonnemen, en daarbij mag je dan het eerste jaar ongelimiteerd downloaden. Het tweede jaar mag je alleen nog luisteren maar moet je wel de €9,95 per maand blijven betalen voor het "Eindeloos Internet" deel van het abonnement. Voordeel bij Nokia is wel dat je na afloop van het abonnement ALLE gedownloade muziek mag houden. Nee, dan vind ik de PlayNow Plus aanbieding van T-Mobile toch iets beter. SE-W995-PlayNow-Plus-TMo-aanbieding SE-PlayNow-Plus-W995

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.