Nieuws
02 december 2014 - Ron Smeets

Pinnen nog altijd het populairst, maar 87% wil ook graag mobiel betalen Onderzoek van Typhone onder telefoonkopers

De eerste demo's en tests met mobiel betalen dateren al van een jaar of negen geleden maar sinds de aankondiging, en uitrol in de VS, van Apple Pay lijkt iedereen er ineens zin in te krijgen. Uit een enquete van telefoonverkoper Typhone blijkt namelijk dat inmiddels 87% van de ondervraagden zegt te willen gaan betalen met hun smartphone. OK, pinnen is met 90% nog altijd het populairst, maar de bereidheid om mobiel te gaan betalen neemt zienderogen toe. En bijna de helft van de deelnemers aan de enquete hebben ook goede hoop dat betalen met je smartphone binnen twee jaar net zo gangbaar is als pinnen.

En waar willen we dan mobiel betalen? De meest populaire plekken zijn de supermarkt en parkeerplaatsen, maar ook het openbaar vervoer, tankstations de horeca en detailhandel scoren hoog op de mobiele betaalverlanglijst. Kortom, eigenlijk willen we bijna overal wel met onze smartphone kunnen gaan betalen.

Uiteraard werd in de enquete ook gevraagd naar de veiligheid van mobiel betalen. De ondervraagden willen het liefst een pincode (47%) of een vingerafdruk (42%) beveiliging. Opvallend genoeg gaat bij Samsung-gebruikers de voorkeur uit naar een pincode (44%) waar Apple-gebruikers een duidelijke voorkeur hebben voor de vingerafdruk (51%). Terwijl zowel de topmodellen van Samsung (Samsung Galaxy S5, Note 4) als van Apple (iPhone 6 & 5S) allemaal beschikken over een vingerafdrukscanner.

In totaal wil 40% van de ondervraagden bij alle bedragen een beveiliging van de transactie. Slechts een klein aantal (21%) gaf aan dat ze tot een bedrag van €25 geen beveiliging van de transactie hoeven. Een niet-beveiligde betaling lijkt dus, in tegenstelling tot contactloos betalen, geen gewenste optie.

De conclusie dat smartphone kopers steeds meer letten op het feit of hun nieuwe toestel geschikt is voor mobiel betalen, bijvoorbeeld doordat er een NFC chip in zit, is op zich niet zo gek gezien bovenstaande resultaten.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.