Nieuws
20 december 2012 - Ron Smeets

Pinch-to-Zoom patent van Apple alsnog ongeldig verklaard

Het Amerikaanse patentbureau, de USPTO, heeft gisteren heel wat goed nieuws gebracht aan het adres van Samsung, Motorola, HTC en alle andere fabrikanten die, onder andere vanwege het pinch-to-zoom-patent, met Apple in de clinch liggen.

Het betreffende patent van Apple is namelijk alsnog ongeldig verklaard. Uit nader onderzoek bleek dat er al eerder ingediende (en goedgekeurde) vergelijkbare patenten bestonden. Het is de tweede keer in korte tijd dat Apple een dergelijke tegenslag moet verwerken. Eerder werd het zogenaamde 'bounce back' patent al ingetrokken.

Wat precies de gevolgen zullen zijn van deze nieuwe ontwikkeling valt nog te bezien, maar de concurrenten van Apple die door de Amerikaanse fabrikant voor de rechter gesleept zijn vanwege inbreuk op het zogenaamde pinch-to-zoom patent hoeven zich nu dus niet meer zo druk te maken.

Samsung, verreweg Apple's grootste 'juridische vijand' vroeg onlangs, nadat het bounce-back patent ongeldig verklaard werd, al om een nieuwe rechtzaak. De kans daarop wordt nu ongetwijfeld weer wat groter. En toch hoop ik dat beide partijen de strijdblijl nu begraven. Zal wel niet gebeuren.

Overigens vind ik het ook wel een behoorlijke misser van de USPTO. De betreffende patenten hebben al voor heel wat (juridische) ellende en ruzie's gezorgd. Dat nu blijkt dat ze dus onterecht afgegeven zijn, is zuur, heel zuur. Dit had dus allemaal (of toch zeker voor een groot deel) voorkomen kunnen worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.